Nikon introduceert nieuwe firmware voor de Z-serie en een geheugenkaart met hoge capaciteit

Amsterdam, 14 april 2022: Vandaag kondigt Nikon nieuwe firmware voor de topklasse Z 9,   Z 7II en de Z 6II-systeemcamera's aan. Firmware v.2.0 voor de Z 9 biedt een hele reeks hoogwaardige updates, waardoor deze camera aan de top van zijn kunnen blijft voor foto's en video's. Firmware v.1.4 voor de Z 6II en Z 7II verbetert de scherpstelling voor foto's en video’s en is beschikbaar in het downloadcentrum van NIKON op 20-04-2022. Daarnaast brengt Nikon vandaag de 660 GB CFexpress-geheugenkaart (Type B) uit, die geschikt is voor video-opnamen met een hoge resolutie en fenomenale snelle serieopnamen van de Z 9.

 

Firmware v.2.0 komt met grote upgrades voor video-opnamen met de Z 9. Videografen kunnen RAW-video's van 8,3K/60p in de camera opnemen en ongelooflijk scherpe Ultra HD-beelden van 4K/60p die zijn oversampled van 8K maken. 12-bits opnamen in de camera zijn mogelijk met ProRes RAW HQ (tot 4K/60p) of Nikon's nieuwe N-RAW-indeling (tot 8K/60p en 4K/120p). Andere nieuwe functies die inspelen op de wensen van professionals die met de Z 9 fotograferen, zijn onder andere een golfvormmonitor, een rode opname-aanduiding en een aangepast i-menu voor handige weergave van video-instellingen tijdens het fotograferen.

 

Firmware 2.0 voor de Z 9 biedt ook belangrijke upgrades voor fotografen. Na de update kunnen AF-instellingen worden aangepast met maximaal 20 selecteerbare breedveld-AF-patronen en kan een hogere vernieuwingsfrequentie (tot 120 bps) worden geactiveerd voor de heldere elektronische zoeker (3000 nits). Andere nieuwe functies zijn voor-ontspan-beeldopnamen en de mogelijkheid om met meerdere cameraknoppen scherpstelposities op te roepen.

 

Voor de Z 6II- en Z 7II-camera's verfijnt firmware v.1.4 het automatisch veld-AF-algoritme voor een betere scherpstelling op onderwerpen op de voorgrond die zich in het midden van het beeld bevinden. Bovendien kunnen videograden dankzij de ondersteuning voor lineaire handmatige scherpstelling de scherpstelafstand van punt A naar B uiterst nauwkeurig instellen. Beide camera's worden ook compatibel met Nikon's ML-L7 Bluetooth-afstandsbediening.

 

Tot slot wordt ook Nikon's nieuwe 660 GB CFexpress-geheugenkaart (Type B) vandaag aangekondigd, een kaart met een hoge capaciteit die compatibel is met de Z 9. De camera is gemaakt om te voldoen aan de eisen voor snelle continu-opnamen en video-opnamen van meer dan 8K bij hoge beeldsnelheden. Hij haalt leessnelheden tot 1700 MB/s en schrijfsnelheden tot 1500 MB/s.

 

Firmware V.2.0 voor de Z 9: beschikbaar in het downloadcentrum van Nikon op 20-04-22

8,3K/60p-video in de camera: je kunt intern RAW-video in 8,3K opnemen in zeer vloeiende 60p. Maak opnamen in N-RAW om video's met een ultrahoge resolutie van 8,3K (8256×4644) op te nemen waarbij de hele breedte van de Z 9-sensor wordt gebruikt.

4K UHD oversampled van 8K: je kunt ongelooflijk scherpe Ultra HD-beelden van 4K/60p die zijn oversampled van 8K opnemen.¹

12-bits RAW in de camera: met ProRes RAW HQ (tot 4K/60p) of Nikon's nieuwe N-RAW-indeling (tot 8K/60p en 4K/120p).

Golfvormmonitor: in één oogopslag kun je lastige belichtingen zien, of je nu fotografeert in N-Log of RAW.

Aangepast i-menu: je kunt de belangrijkste video-instellingen tegelijk op de monitor weergeven. Bevestig de resolutie en beeldsnelheid via het bovenste scherm van de camera. 

Rode opname-aanduiding: er verschijnt een rode opname-aanduiding op de monitor wanneer je op de video-opnameknop drukt.

8K-foto's: je kunt foto's met een opeenvolgende hoge resolutie uit maximaal 10 seconden 8K-video-opnamen extraheren.

Tot 20 selecteerbare breedveld-AF-patronen: blijf gericht op de actie en vermijd vaste obstakels zoals tennisnetten of hordes.

EVF: vernieuwingsfrequentie tot 120 bps voor de heldere elektronische zoeker van de camera (3000 nits). Ideaal voor het fotograferen van snel bewegende onderwerpen, zoals raceauto's.

Scherpstelling oproepen: je kunt scherpstelposities aan meerdere knoppen toewijzen. Elke knop roept een afzonderlijke scherpstelpositie of dezelfde scherpstelpositie op.

Voor-ontspan-beeldopnamen: je kunt beelden opnemen tot één seconde voordat je de ontspanknop volledig indrukt. Stel een na-ontspan-serieopname in die tot 4 seconden doorgaat.

Er is nog meer. Ga voor een volledige lijst met firmware v.2.0-updates naar het downloadcentrum van Nikon.

 

Firmware v.1.4 voor de Z 7II en Z 6II: beschikbaar in het downloadcentrum van Nikon (Z 7II / Z 6II) op 20-04-22

 

Verbeterde automatisch veld-AF: betere herkenning van en scherpstelling op onderwerpen op de voorgrond die zich in het midden van het beeld bevinden.

 

Ondersteuning voor lineaire handmatige scherpstelling: videografen kunnen de scherpstelafstand van punt A naar B nauwkeurig instellen.

Compatibiliteit met Nikon's ML-L7 Bluetooth-afstandsbediening: met de afstandsbediening kun je belangrijke camerafuncties op afstand bedienen. Beschikt over aparte knoppen voor ontspanintervallen en video-opnamen.

Ga naar het downloadcentrum van Nikon en download de firmware v.1.4 voor de Z 7II en de firmware v.1.4 voor de Z 6II.

 

FOOTNOTES

¹ Je kunt 4K UHD-filmopnamen die zijn oversampled van 8K opnemen in FX-videoformaten van [4128×2322 60p/50p] of [3840×2160 60p/50p].

Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.