NIKON INTRODUCEERT DE TOPKLASSE Z 9-SYSTEEMCAMERA

Nikon's meest geavanceerde systeemcamera tot nu toe, voor fotografen die de grenzen van professionele beeldverwerking willen verleggen

Amsterdam, 28 oktober 2021:  Nikon introduceert vandaag de Z 9, zijn meest geavanceerde topklasse camera ooit. De Z 9 betekent een belangrijke stap voorwaarts, niet alleen voor Nikon, maar ook voor professionele beeldverwerking. De systeemcamera is uitgerust met een nieuwe gestapelde full-frame CMOS-sensor van 45,7 MP en een ultrasnelle EXPEED 7-processor. De camera beschikt over Nikon 's tot nu toe meest geavanceerde autofocussysteem en 3D-tracking, toonaangevende videomogelijkheden, uitzonderlijke weergave via de elektronische zoeker, snelheden tot 120 bps met volledige automatische scherpstelling en lichtmeting, en meer. Naast de Z 9 kondigt Nikon ook de NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S aan, het eerste supertelezoomobjectief uit de Z-serie, en de FTZ II-vattingadapter, die vergeleken met de bestaande FTZ-vattingadapter een verbeterde bruikbaarheid biedt.

De Z 9

De Z 9 is ontworpen voor diegenen die de grenzen van fotografie en video willen verleggen. De camera is uitermate geschikt voor professionele wildlife- en sportfotografen en fotojournalisten die niet alleen een buitengewone EVF en AF en een gemakkelijke bediening maar ook robuustheid nodig hebben die zelfs die van de D6 overtreft. De Z 9 is ook zeer geschikt voor professionele mode- en reclamefotografen die foto's en video's met een hoge resolutie moeten creëren waarin hun volledige creativiteit tot uiting komt. Daarnaast is de camera ook interessant voor videomakers die in efficiënte en flexibele productieomgevingen hoogwaardige beelden moeten maken.

 

"De Z 9 is de meest geavanceerde camera die we ooit hebben gemaakt. De camera overtreft alles wat momenteel verkrijgbaar is", zegt Matthieu van Vliet, General Manager bij Nikon BeNeLux. "Er zijn maar weinig camera's die echt baanbrekend zijn, maar dit is er een van. Door te profiteren van de buitengewone verwerking, snelheid, AI-gestuurde technologieën en ergonomie kunnen foto- en videografen nieuwe uitdagende lichtsituaties aan met de Z 9. Professionals kunnen met de nieuwe technische mogelijkheden hun eigen werk naar een hoger niveau tillen."

 

Belangrijkste functies van de Z 9

Voortreffelijke prestaties bij AF en 3D-tracking

Het 493-punts AF-systeem heeft 405 AF-punten voor automatisch veld-AF. Dat is vijf keer meer dan bij de Z 7II. Met 10 AF-veldstanden kunnen gebruikers de AF-instellingen voor elke klus optimaliseren. Deep-learning AI maakt ondertussen zeer geavanceerde, gelijktijdige detectie van maximaal negen verschillende soorten onderwerpen mogelijk. Dit wordt gecombineerd met 3D-tracking, een primeur voor de systeemcamera's van Nikon, waardoor elk belangrijk moment gemakkelijker kan worden vastgelegd. Van mensen en hun gelaatstrekken tot dieren en voertuigen, de Z 9 herkent wat er wordt gefotografeerd en reageert direct op veranderingen in de positie, de richting of de snelheid van het onderwerp.

 

Baanbrekende videomogelijkheden

Dankzij de ongelooflijke beeldkracht van de Z 9 kunnen filmmakers nu full-frame 8K 24p tot 60p, 4K 24p tot 120p video en time-lapse-video's opnemen. 8K-video-opnamen bij 30p kunnen per keer ongeveer 125 minuten worden opgenomen, wat de langste opnameduur is voor een systeemcamera[i]. Bovendien bestaat er compatibiliteit met het ProRes 422 HQ-opnameformaat* en een aankomende firmware-update maakt het mogelijk om zelfs 8K RAW-video in zeer vloeiende 60p op te nemen[ii]. Volledige AF/AE en oogdetectie AF worden ondersteund tijdens het opnemen van video’s. Ook zorgt Nikon's nieuwe N-RAW-indeling dat bestandsgrootten beheersbaar blijven[iii].

 

Indrukwekkende snelheid

Leg in één serieopname meer dan 1000 RAW-beelden[iv] van volledige resolutie met 20 bps vast. Het is bovendien mogelijk om in de nieuwe C + stand foto’s met een snelheid tot 120 bps vast te leggen van ongeveer 11MP in JPEG normale beeldkwaliteit met volledige AF/AE. Door 's werelds hoogste scansnelheid[v] is rolling shutter vertekening praktisch onzichtbaar, met als gevolg dat de Z 9 niet meer is voorzien van een mechanische sluiter. Sluitertijden van 1/32.000 zijn nu mogelijk en opnamen bij ISO 64 waardoor zelfs in situaties met extreem helder licht een ongekende scherptediepte mogelijk is zonder te overbelichten.

 

Constant zichtbaar beeld in real-time

De Z 9 biedt de meest heldere[vi] weergave via de elektronische zoeker (3000 nits). Dual Stream technologie  zorgt dat het zoekerbeeld altijd live zonder vertraging is en zonder black-out is, zodat fotografen geen moment meer missen. Het scherm van de Z 9 biedt een continu real-time beeld. Wanneer een onderwerp beweegt of wanneer de kleinste verandering in de scène optreedt zal de gebruiker dit direct zien.

Ergonomie en robuustheid

Een andere primeur van de Z 9 is de nieuwe kantelmonitor die over 4 assen verticaal en horizontaal kan kantelen, zodat fotografen onder alle omstandigheden snel en flexibel kunnen kadreren. Deze camera is van top tot teen een hulpmiddel voor professionals. De ergonomie van de camera, zoals de plaatsing van de knoppen, is verfijnd en verbeterd op basis van input van professionele fotografen. Ook is de camera robuuster dan de D6, zodat gebruikers zelfs in de moeilijkste omstandigheden alles kunnen vastleggen. Met een nieuwe knop voor de AF-stand kunnen gebruikers tijdens het fotograferen door de zoeker wisselen tussen de AF-stand en de AF-veldstand. Ook worden het lcd-bedieningspaneel aan de boven-en achterkant en de belangrijkste knoppen verlicht door de hoofdschakelaar te schuiven. Zo kunnen instellingen gemakkelijk in het donker worden gewijzigd.

De NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

De lichtsterke, scherpe en veelzijdige metgezel voor Nikon Z-camera's. De NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S stelt snel en stil scherp om snel bewegende onderwerpen met een absolute precisie te volgen, zelfs als deze grillig bewegen. Het telezoombereik van 100-400 mm en de superieure optische kwaliteit zorgen voor buitengewone resultaten in zeer veel uiteenlopende situaties, ongeacht of het onderwerp zich relatief dichtbij of ver weg bevindt. Dankzij de sterke VR-prestaties die equivalent zijn aan 5,5 stops kunnen fotografen opnamen uit de hand maken met langere sluitertijden, zonder dat dit ten koste gaat van de scherpte. De kortste scherpstelafstand is slechts 0,75 m in de groothoekstand en 0,98 m bij volledige zoom.

De FTZ II-vattingadapter

De FTZ II-vattingadapter biedt door een gestroomlijnd ontwerp een verbeterde bruikbaarheid vergeleken met de bestaande FTZ-vattingadapter. De adapter ondersteunt circa 360 NIKKOR F-objectieven vanaf het type AI en later. De FTZ II-vattingadapter kan samen met een verticale grip en diverse videoaccessoires worden gebruikt en maakt het mogelijk om objectieven te verwisselen zonder dat de camera van een statief hoeft worden gehaald.

 

Andere kenmerken van de Z 9

·        Compacte camerabody: 20% minder volume dan de D6 met een diepe grip, waardoor je de camera stevig kunt vasthouden bij horizontale en verticale opnamen

·        Gemaakt van magnesiumlegering voor een perfecte balans tussen sterkte en gewicht

·        De uitgebreide weerbestendige afdichting houdt de camera, de objectieven uit de Z-serie en vattingadapters ongeacht de omstandigheden veilig

·        Een geleidende coating creëert een magnetisch veld bij de sensor dat stofdeeltjes actief afstoot

·        Een oorspronkelijk ISO-bereik van 64 tot 25.600 (uit te breiden tot het equivalent van 32-102.400) wordt gecombineerd met een geavanceerd algoritme voor ruisonderdrukking en flikker reductie in de camera.

 

Prijs en beschikbaarheid

De Z 9 is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van EUR 5999,-   .

De NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van EUR 2999,-.

De FTZ II-vattingadapter is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van EUR 289,-

 

Vandaag om 18.00 uur vindt er op het YouTube-kanaal van Nikon Europe een korte livestream plaats van een live gesprek met vragen en antwoorden over de lancering van de Z 9.

 

Op 5 november vindt ter ere van Nikon's nieuwe topklasse camera tussen 13.00 en 21.00 uur een exclusief virtueel evenement #NikonDays plaats. Tijdens dit evenement zullen Nikon-professionals alle ins en outs van de Z-serie bespreken. Het evenement is gratis en biedt lezingen van inspirerende fotografen die als een van de eersten met de Z 9 hebben gewekt. Registreer nu voor deze komende sessies. Er is slechts beperkt ruimte.

Als je het evenement wilt bijwonen, kun je je plek hier registreren: https://nikondays.nikoneurope.com

Voor een volledig overzicht van het programma ga je naar https://nikondays.nikoneurope.com

[i]Op basis van onderzoek door Nikon, in oktober 2021.[ii]Een firmware-update (beschikbaar in 2022) is vereist om video-opnamen van 8K/60p in de camera mogelijk te maken.[iii]N-RAW maakt bestanden van RAW-kwaliteit mogelijk die ongeveer de helft van de bestandsgrootte van ProRes RAW-bestanden hebben. Opnemen in N-RAW is alleen mogelijk na een firmware-update (beschikbaar in 2022).[iv]Bij gebruik van ProGrade Digital Cobalt CFexpress-kaarten.[v]Van systeemcamera's met meer dan 30 MP, in oktober 2021. Op basis van onderzoek door Nikon.[vi]Van full-frame systeemcamera's, in oktober 2021. Op basis van onderzoek door Nikon.* Compatibel met maximaal 4K/60p, behalve Full HD/24p, 25p en 30p.

 

Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.