Nikon brengt de AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR uit, een superteleobjectief dat compatibel is met het Nikon FX-formaat

 

Het nieuwe superteleobjectief is bijzonder handzaam, biedt superieure optische prestaties en functionaliteit, zelfs als deze gebruikt wordt zonder statief.

Amsterdam, 23 augustus 2018: Nikon is verheugd de introductie van de nieuwe AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR te kunnen aankondigen. Een superteleobjectief met een vaste brandpuntsafstand dat compatibel is met Nikon FX-formaat digitale SLR-camera's.

 

Dit 500mm objectief maakt gebruik van een PF-lenselement (Phase Fresnel) wat de grootte en het gewicht van het objectief aanzienlijk heeft verminderd. Dit maakt supertelefotografie uit de hand eenvoudig en plezierig.

 

De grootte van dit objectief met een maximum diameter van 106 mm en een lengte van 237 mm is enorm verminderd. Het gewicht is circa 1460 gram (ongeveer hetzelfde gewicht als de AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR). Andere 500mm-objectieven wegen normaal meer dan 3000 gram. De AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is bovendien stofbestendig, druipwaterdicht en is voorzien van een fluorcoat die op het oppervlak van het voorste lenselement is aangebracht. Dit maakt het superteleobjectief tijdens het fotograferen uiterst hanteerbaar.

 

Dankzij het gebruik van één PF-lenselement en drie elementen van ED-glas is uitzonderlijk scherpe en gedetailleerde weergave mogelijk, die compatibel is met digitale camera's met een groot aantal pixels. Daarnaast reduceren de materialen die in het nieuwe door Nikon ontwikkelde PF-lenselement zijn gebruikt, PF-lichtvlekken (diffractie) effectief. Er zijn zeer heldere beelden mogelijk dankzij de synergetische effecten van de coatingtechnieken van Nikon (vanaf de Nano Crystal Coat) die erg effectief zijn bij het verminderen van beeldschaduwen en lichtvlekken.

 

De AF-snelheid is verhoogd door lenselementen in de scherpstelgroep lichter te maken. De AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is ook voorzien van een VR-mechanisme dat correctie van cameratrilling (equivalent met een sluitertijd van maximaal 4,0 stops*) biedt. Daarnaast is de stand SPORT VR aanwezig. De stand SPORT is dankzij de stabilisatie van het beeld in de zoeker vooral effectief bij het fotograferen van snelbewegende en onvoorspelbare onderwerpen zoals wilde vogels, sportevenementen en wanneer u video opneemt.

 

Door het gebruik van de FTZ-vattingadapter kan dit objectief ook met de systeemcamera’s met de Z-vatting worden gebruikt, die ook vandaag worden aangekondigd. Gebruikers kunnen van supertele-opnamen genieten met een brandpuntsafstand van 500 mm in combinatie met een systeem dat compacter dan ooit is.

 

Door gebruik te maken van een PF-lenselement kan het objectief kleiner en lichter gemaakt worden. Dankzij het lichte ontwerp is reizen aanzienlijk comfortabeler geworden en vergroot dit de mogelijkheden door de superieure prestaties en het lichtere gewicht dan zijn voorganger. Door de kleinere afmeting en het lichtere gewicht hoeft u minder snel naar een statief te grijpen.

 

Naast het objectief brengt Nikon ook de DF-M1 laserzoeker uit (apart verkrijgbaar). Een accessoire dat bij het fotograferen met een superteleobjectief erg handig is. Deze kan ook gebruikt worden met de onlangs aangekondigde COOLPIX P1000. Omdat bij supertele-opnamen slechts een smalle beeldhoek in de zoeker zichtbaar is, is het onderwerp makkelijk kwijt te raken. Met dit accessoire kunt u het beoogde onderwerp makkelijker blijven volgen, zelf als het opeens beweegt.

Belangrijkste functies objectief

·         Aanzienlijk kleiner en lichter dankzij het gebruik van een PF-lenselement (Phase Fresnel)

·         Een stofbestendige en druipwaterdichte constructie en het gebruik van fluorcoat van Nikon die effectief stof, waterdruppels, vet en vuil afstoot

·         Geavanceerde optische technologie die bij één PF-lenselement en drie elementen van ED-glas zijn gebruikt voor uitzonderlijk scherpe en gedetailleerde weergave, compatibel met digitale camera's met een groot aantal pixels

·         Optische prestaties die op geen enkele wijze worden opgeofferd wanneer de TC-14E III AF-S teleconverter wordt gebruikt

·         Materialen die in het nieuwe PF-lenselement zijn gebruikt, verminderen PF-lichtvlekken (diffractie) effectief

·         Het effectief onderdrukken van beeldschaduwen en lichtvlekken wordt bereikt door het gebruik van Nano Crystal Coat, dit zorgt voor heldere beelden

·         De AF-snelheid is verhoogd door lenselementen in de scherpstelgroep lichter te maken

·         Voorzien van een VR-mechanisme dat correctie van cameratrilling biedt die equivalent is met een sluitertijd die 4,0 stops korter* is

·         VR-mechanisme voorzien van twee standen: NORMAAL en SPORT

·         Elektromagnetisch diafragmamechanisme is gebruikt voor zeer nauwkeurige diafragmaregeling

 

Prijs en beschikbaarheid

De AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is eind september 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €3999,- incl. BTW.

 

Voor meer informatie volg de volgende link:

Voetnoten

*Gemeten in overeenstemming met CIPA-normen in de stand NORMAAL wanneer een digitale SLR-camera voorzien van een full-frame kleinbeeldequivalent beeldsensor wordt gebruikt.

Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.