I AM INTERSTELLAR

Maak kennis met de D810A: Nikon´s eerste D-SLR voor astrofotografie

10 FEBRUARI 2015, AMSTERDAM
Samenvatting
Vandaag kondigt Nikon de D810A aan, de eerste FX-formaat D-SLR die is ontworpen voor astrofotografie. Met een scala aan speciale functies legt deze camera schitterende beelden van 36,3 megapixels vast van de kosmos.

De D810A is een speciaal aangepaste versie van Nikon´s uitblinker in hoge resolutie, de D810. Deze gespecialiseerde D-SLR met een opnieuw ontworpen infrarood filter is vier keer zo gevoelig voor de H-alfa spectraallijn (een golflengte van circa 656 nm). Voor het eerst kunnen met een Nikon de ware kleuren worden vastgelegd van nevels en gaswolken die uitstralen op de waterstof-alfagolflengte, zonder dat er een cameramodificatie is vereist. Naast het nieuwe filter werken ook de ultrahoge ISO-waarden van de camera, het uitstekende oplossend vermogen en een scala aan gespecialiseerde functies samen om ervoor te zorgen dat fotografen de wonderen van de ruimte in schitterende details kunnen vastleggen.

Astrofotografie met hoge resolutie

Als een aangepaste versie van de camera die het beste oplossend vermogen heeft van alle Nikon D-SLR´s, is de D810A een echte geweldenaar. De FX-formaat sensor is ontworpen om de beste beelddetails te bieden en produceert contrastrijke beelden van 36,3 megapixels met een minimum aan valse kleuren. Het standaard ISO-bereik van 200-12.800 is uitbreidbaar tot ISO 51.200 (equivalent) en de 3D-ruisonderdrukking maakt heldere, goed gedefinieerde beelden bij hoge ISO-waarden mogelijk. Nikon´s snelle en krachtige EXPEED 4-beeldverwerkingsengine verbetert de algehele prestaties van de camera.

Aangepast infrarood filter

De D810A levert resultaten die onmogelijk te behalen zijn met een standaard D-SLR. De D810 is al een populaire camera bij astrofotografen: de camera heeft het vermogen om de nachtelijke hemel te fotograferen, maar een standaard camerasensor is niet het meest geschikt om beelden te maken van nevels en gaswolken die uitstralen op de H-alfagolflengte. Om een rode kleurzweem te voorkomen beperken de optische filters van gewone D-SLR´s de doorgifte van rood licht met een lange golflengte in het zichtbare gebied. De eigenschappen van het optische filter van de D810A zijn daarentegen aangepast om circa viermaal zoveel rood licht van de waterstof-alfa spectraallijn door te laten (vergeleken met de D810). Het resultaat is dat fotografen nu de prachtige, 'echte rode' kleur kunnen vastleggen van nevels en gaswolken die uitstralen op de H-alfagolflengte zonder dat er een cameramodificatie vereist is. De voordelen van de aanpassingen van de D810A zijn overduidelijk, ook wanneer u sterrenvelden en sterrenhemels fotografeert.

Speciale functies

De D810A is uitgerust met een aantal speciale functies die sommige van de uitdagingen waar astrofotografen mee te maken hebben effectief aanpakken. Naast de standen Bulb en Tijd is er de nieuwe stand Handmatige instelling voor langdurige belichtingen, die belichtingstijden tot maximaal 900 seconden mogelijk maakt. Om interne trillingen tijdens de belichting tot het minimum te beperken kunt u de elektronische eerste-gordijnsluiter activeren om de kans op micro-onscherpte te verminderen. Wanneer u met livebeeld fotografeert, helpt een virtueel belichtingsvoorbeeld in de standen Bulb en Tijd bij het scherpstellen en kadreren. Ook kan, net als bij de D810, het livebeeld tot wel 23x worden vergroot, zodat de scherpstelling zeer kritisch en met een grote nauwkeurigheid kan worden gecontroleerd. Ook de virtuele horizon is in kleur aangepast (rood i.pv. geel) zodat uw oog niet beïnvloed wordt in de donkere omstandigheden van de astrofotografie.

Extra lang fotograferen

De D810A is gemaakt voor langdurig fotograferen en het energiebesparende ontwerp zorgt ervoor dat de camera gegarandeerd duizenden beelden met lange sluitertijden maakt. Met de EN-EL15 accu zijn maximaal 3680 foto´s1 op één enkele lading te maken en met extra stroombronnen kunt u zelfs nog langer fotograferen; Nikon´s optionele MB-D12 multifunctionele battery pack sluit naadloos aan bij de camera en hiermee kunt u met één enkele lading tot wel 10.660 foto´s maken.2 De volgorde van de gebruikte accu´s kan via de camera worden geselecteerd en ingesteld. Als u nóg langer wilt fotograferen, kunt u de optionele EH-5b lichtnetadapter met de EP-5B adapter gebruiken.

NIKKOR-objectieven

Een groot voordeel van de D810A is dat u NIKKOR-objectieven kunt gebruiken. NIKKOR-objectieven worden wereldwijd door astrofotografen geprezen en zorgen dat het volledige potentieel van de 36,3-megapixel sensor van de camera ten volle wordt benut. Voor een camera met zo veel pixels zijn objectieven van de hoogst mogelijke kwaliteit van vitaal belang: FX-formaat objectieven garanderen uitmuntende resultaten, van super groothoekobjectieven zoals de AF-S NIKKOR 14–24 mm f/2.8 ED tot een krachtig teleobjectief als de AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D810A is leverbaar vanaf 28 mei 2015. De adviesprijs bedraagt €3.799,- .

Overzicht van belangrijke kenmerken:

FX-formaat sensor van 36,3 MP: levert spectaculaire contrastrijke beelden met minimale valse kleuren.

Gemodificeerd infrarood filter: viermaal zo gevoelig voor de H-alfa spectraallijn (golflengte circa 656 nm) als de D810.

Handmatige belichtingsstand voor lange sluitertijden: maakt belichtingstijden tot maximaal 900 seconden mogelijk.

Elektronische eerste-gordijnsluiter: beperkt interne trillingen tot een minimum voor de scherpst mogelijke resultaten.

Spectaculaire ISO: het standaard ISO-bereik van 200-12.800 is uitbreidbaar tot 51.200 ISO (equivalent).

Ongelimiteerde continu-opnamen: creëer schitterende lichtspoorfoto's. Maak zoveel JPEG's van hoge kwaliteit als uw geheugenkaarten en accu´s toelaten.

Livebeeld: het beeld kan tot wel 23x worden uitvergroot, met eenvirtueel belichtingsvoorbeeld in de standen Bulb en Tijd.

Rood verlichte virtuele horizon: controleer tijdens het fotograferen door de zoeker of de camera recht staat.

EXPEED 4: tilt de algehele prestaties van de camera naar een geheel nieuw niveau.

Picture Control 2.0: vereenvoudig nabewerking met de instelling Gelijkmatig voor een maximaal dynamisch bereik; regel details fijn af met Lokaal contrast.

AF-prestaties van topkwaliteit: Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeem kan worden geconfigureerd met een dekking van 9, 21 of 51 punten en is gevoelig tot -2 LW (ISO 100, 20°C).

Kleurinstelling van de monitor: RGBW-lcd-monitor van 8,0 cm (3,2 inch) met 1.229.000 beeldpunten en anti-reflectiecoating. Verander de kleurbalans en helderheid in elke mogelijke richting.

Multi-veldstand D-film: Full HD-films (1080p) in FX- en DX-formaat met beeldsnelheden van 60p/50p. Toegang tot het volledige lichtgevoeligheidsbereik, en controle over sluitertijd, diafragma en audioniveaus tijdens het filmen

RAW S-formaat: levert rijk geschakeerde, ongecomprimeerde 12-bits Nikon NEF-bestanden en maakt een snellere beeldoverdracht en eenvoudiger nabewerking mogelijk.

Snelle, duurzame sluiter: sluiter van Kevlar en koolstofvezel met een ontspanvertraging van 52 ms, een standaard gebruiksduur van 200.000 ontspancycli en een sluitertijd van 1/8000 tot 900 sec.

Oplaadbare EN-EL15 accu met hoge capaciteit: zeer compacte en lichte oplaadbare lithium-ionaccu met een hoge capaciteit van 1900 mAh (7,0 V). Maak tot 3860 foto's1 met één lading.

Opslagmedia: twee kaartsleuven voor een probleemloze opnamesessie. Een CF-kaartsleuf voor snelle UDMA 7-kaarten en een SD-kaartsleuf voor snelle SDXC- en UHS-I-kaarten met hoge capaciteit.

Duurzame body van magnesiumlegering: uitgebreide weerbestendige afdichtingen die ervoor zorgen dat de D810A bestand is tegen stof en vocht.

Bedrade en draadloze verbinding: ondersteunt Ethernet en draadloos LAN. Gebruik voor deverbinding de optionele UT-1 gegevenszender samen met de WT-5 draadloze zender.

Optionele accessoires: als u nog langer wilt fotograferen, kunt u de MB-D12 multifunctionele battery pack of de EH-5b lichtnetadapter met de EP-5B adapter gebruiken.

VOETNOOT:

1 Op basis van tests door Nikon waarbij de ingebouwde flitser niet werd gebruikt en beelden niet werden weergegeven. Volgens CIPA-normen kunnen circa 1200 beelden worden vastgelegd met één lading, waarbij de ingebouwde flitser bij de helft van de opnamen heeft geflitst.

2 Op basis van tests door Nikon zonder gebruik van de ingebouwde flitser. Volgens CIPA-normen kunnen circa 3270 beelden worden vastgelegd als een ingebouwde flitser bij de helft van de opnamen heeft geflitst.

Citaten
"De D810A biedt fotografen een krachtig instrument voor astrofotografie. Uitgaande van de voordelen van de D810 ten opzichte van andere modellen was het een voor de hand liggende stap om deze uitblinker in hoge resolutie aan te passen voor astrofotografie. Dit is een gebied waar fijne details en absolute precisie cruciaal zijn: de D810A voldoet aan beide eisen." Dirk Jasper, Manager Professional Products bij Nikon Europa
Video's
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon France SAS, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.