Nikon werkt samen met de legendarische rock-'n-roll fotograaf Mick Rock

De man die de jaren zeventig vastlegde, moderniseert zijn meest iconische foto's met de nieuwe Nikon Df

05 JUNI 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
'The Revisit' is een samenwerkingsproject van Nikon met de legendarische rock-'n-roll fotograaf Mick Rock, die zijn leven lang al met Nikon-camera's fotografeert. Dit project betekent voor beide een terugblik op hun oeuvre. Nikon heeft het beste uit de archiefkast getrokken door de nieuwe Nikon Df-camera hetzelfde klassieke ontwerp mee te geven als dat van de FM-serie uit de jaren zeventig, maar deze wel met de allernieuwste technologie op te waarderen. Mick Rock maakt daar ten volle gebruik van door een nieuwe draai te geven aan enkele van zijn meest iconische foto's, waaronder beelden van Debbie Harry en Queen.

Mick heeft zijn hele leven achter de camera doorgebracht en maakte de meeste gedenkwaardige foto's van David Bowie als Ziggy Stardust. Hij ontmoette Bowie in 1972, toen deze nog relatief onbekend was. Daarna heeft hij tijdens zijn weergaloze carrière in de muziekfotografie vele sterren uit de wereld van de glamrock, rock, punk en pop (en zelfs rap) gefotografeerd, waaronder Lou Reed, Syd Barrett, Blondie, Queen, Iggy Pop, The Sex Pistols, The Ramones, Yeah Yeah Yeahs, The Killers, Lady Gaga, Janelle Monae, Snoop Dog en nog vele anderen.

Aan het begin van zijn carrière, in de jaren zestig en zeventig, gebruikte Mick de populaire Nikkormat en de camera's uit de F-serie en nu in zijn laatste project neemt hij de nieuwe Nikon Df ter hand, die het ontwerp van die klassieke analoge kleinbeeld-SLR's van Nikon weerspiegelt, maar is uitgerust met de allernieuwste geavanceerde functies. De Nikon Df brengt met name gedateerde objectieven weer terug in beeld, omdat deze zelfs compatibel is met NIKKOR-objectieven zonder AI.

In een exclusieve video wordt Mick gevolgd wanneer hij een ronde maakt door New York en de mensen en plaatsen opnieuw bezoekt die hem tijdens zijn vroege werk inspireerden. Daarbij bezoekt hij ook de beruchte vrijplaats voor de punk, club en poppodium CBGB in East Village, Niagara, waar Mick pas geleden nog The Black Keys en Brandon Flowers heeft gefotografeerd. Hij vertelt hoe hij zich kon laven aan het unieke charisma van zijn beroemdste sterren en over de technieken die hij sindsdien heeft opgedaan.

In The Revisit laat Mick enkele van zijn objectieven herleven, zoals het 28-mm objectief waarmee hij zijn bekendste opname van Syd Barrett maakte, en biedt hij zijn kennis aan nieuwe opkomende sterren aan om moderne versies van enkele van zijn iconische foto's te maken. Zijn beroemdste foto van Debbie Harry (die hij 'Blue Debbie' noemt) is gereconstrueerd met de rijzende ster Danielle Parente. Haar vier bandleden nemen de rol over van de bandleden van Queen voor een nieuwe versie van de hoes van het album Queen II, die ook werd herschapen voor de clip van Bohemian Rhapsody.

Over zijn samenwerking met Nikon zegt Rock: "De beste hedendaagse kunst zal altijd gebruikmaken van de spannendste periodes uit het verleden, maar zal daar nieuwe elementen aan toevoegen. Daarom kon ik het project The Revisit van Nikon niet weerstaan. De nieuwe Df-camera zorgde ervoor dat dit een uitstekend moment was om het te doen. Het was een fantastische ervaring om mijn oude objectieven op zo'n prachtig gemaakt apparaat met zo'n geweldige nieuwe technologie te kunnen gebruiken.

Het mooie van de Df is dat deze zo volledig aansluit bij mijn wijze van fotograferen. Hij is flexibel en instelbaar: het is de eerste digitale camera die mijn constante fotografiehonger kan stillen. Ik ben altijd op pad en altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken. Ik fotografeer bliksemsnel en vol vuur. Deze camera is perfect voor me. Het is een fotografisch beest en doet me ook denken aan mijn oude vertrouwde camera. Hij laat me weer jong voelen. Onweerstaanbaar!"

Dirk Jasper, Manager Professional Products bij Nikon Europe: "Fotografen als Mick hebben grenzen verlegd met de originele NIKKOR-objectieven met F-vatting en nu pas kunnen diezelfde gekoesterde objectieven weer makkelijk gebruikt worden met een moderne D-SLR. Het is fantastisch om te zien hoe Mick Rock de nieuwe Nikon Df-camera heeft gebruikt. Niet alleen sluit het uiterlijk van de camera (een eerbetoon aan fotografen uit een ander tijdperk) perfect aan bij Mick, maar hij heeft precies dezelfde mix van het beste van het oude en het beste van het nieuwe."

  • -EINDE-

Over de Nikon Df

De Df draagt passie voor fotografie uit zowel in vorm als functie. Deze camera in retrostijl is een klasse apart en vormt een uniek contrast met de uniformiteit van de hedendaagse D-SLR's. De camera is voorzien van dezelfde beeldsensor als Nikon's topmodel, de D4, en biedt een uitmuntend dynamisch bereik en een fenomenale lichtgevoeligheid. De camera is de lichtste van de huidige FX-formaat modellen van Nikon, maar biedt toch de duurzame constructie en betrouwbare werking die u verwacht van een geavanceerde Nikon-camera. De Nikon Df is perfect voor camerapuristen én liefhebbers van design en zal beslist de harten veroveren van fotografen die net zo gepassioneerd zijn over hun foto's als over hun camera.

De verkoopadviesprijs van de Df kit met AF-S 50mm f/1.8G NIKKOR is €3059,-.

Over Mick Rock

Mick Rock is een muziekfotograaf die het best bekend is om zijn iconische foto's uit de jaren zeventig van glamrockiconen als Queen, David Bowie, Mick Ronson, Lou Reed, Kevin Ayers, Iggy Pop and The Stooges, The SexPpistols, The Ramones en Blondie. Hij is het meest bekend als 'De man die de jaren zeventig vastlegde' en heeft een leven lang achter de camera doorgebracht. Hij is vooraanstaand in de wereld van fotografie, mode en styling en heeft kort 

Video's
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon GmbH, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.