Nikon introduceert de lichtsterke en lichtgewicht AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR: precisie bij elke snelheid

14 MEI 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Nikon kondigt vandaag een nieuw lichtsterk superteleobjectief met vaste brandpuntsafstand aan: de AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR. Dit FX-formaat superteleobjectief is gebouwd voor precisie bij elke snelheid en is ideaal voor professionele sport- en nieuwsfotografen die topprestaties eisen. Met een maximale diafragmaopening van f/2.8, een volledig nieuw ontwerp en Nikon´s nieuwe SPORT vibratiereductiestand (VR) levert de NIKKOR 400mm f/2.8 een uitmuntende beeldkwaliteit en kan dit objectief met zeer hoge nauwkeurigheid scherpstellen op snelle bewegingen. Dit objectief is lichter dan zijn voorganger: het nieuwe optische ontwerp bevat twee lenselementen van fluoriet die de prestaties verbeteren en het gewicht naar beneden brengen. De duurzame constructie zorgt ervoor dat het objectief de ontberingen van het professionele buitenwerk aankan en omvat ook een fluorine coat die water, stof en vuil afstoot zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Samen met het objectief wordt ook de krachtige AF-S TELECONVERTER TC-14E III uitgebracht. Deze teleconverter is ontworpen om de brandpuntsafstand van bepaalde NIKKOR-objectieven met 40% te vergroten en is ideaal voor sport-, pers- en natuurfotografen die hun bereik willen uitbreiden. Een geavanceerde optische samenstelling levert zelfs bij een maximale diafragmaopening superieure beelden van hoge resolutie. De teleconverter is compatibel met objectieven met een elektromagnetisch diafragma. 

Supersnelle precisie
Snel, precies en betrouwbaar: de nieuwe NIKKOR 400mm f/2.8 is het ultieme werkpaard voor sport- en nieuwsfotografen. De grote maximale diafragmaopening van f/2.8 biedt een zeer goede controle over scherptediepte voor een duidelijke scheiding van voor- en achtergrond. Het elektromagnetische diafragma staat garant voor een zeer betrouwbare en nauwkeurige diafragmaregeling. Dit precisiemechanisme biedt extra stabiliteit bij automatische belichtingsregeling tijdens continu-opnamen, ook als het objectief wordt gebruikt met een teleconverter zoals de nieuwe AF-S TELECONVERTER TC-14E III. Er zijn drie scherpstelstanden beschikbaar: A/M (geeft voorrang aan autofocus zelfs wanneer de scherpstelring wordt gebruikt), M/A (maakt het mogelijk direct over te schakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling in elke AF-stand) en M (handmatig).

Sportstand
Nikon´s vermaarde technologie voor vibratiereductie (VR) verbetert de stabiliteit en maakt sluitertijden tot vier stopscompensatie mogelijk. De volledig nieuwe VR-stand SPORT maakt panning bij snelbewegende onderwerpen mogelijk. De stand SPORT is ontworpen voor een stabiel zoekerbeeld wanneer zeer snelle bewegingen worden gefotografeerd en een minimale ontspanvertraging die vergelijkbaar zijn met wanneer de VR is uitgeschakeld.

Nieuw optisch ontwerp
Het nieuw ontworpen optische systeem bestaat uit 16 elementen in 12 groepen, inclusief twee fluoriet- en twee ED-elementen. Omdat fluoriet is gebruikt voor de voorste twee elementen, is het voorste deel van het objectief lichter en is het zwaartepunt naar achteren verschoven voor een comfortabele bediening en een stabiel gebruik. De fluorietelementen leveren ook uitstekende optische prestaties, een minimale chromatische aberratie en een veel lagere dispersie dan zelfs super-ED-glas. Bovendien staat Nikon's anti-reflectie Nano Crystal Coat garant voor heldere beelden met minimale flare en ghosting. Het objectief bevat ook een beschermend meniscusglas en wordt geleverd met een neutraal kleurfilter. Aan de achterzijde van het objectief bevindt zich een handige houder voor insteekfilters.

Verbeterde ergonomie, robuuste constructie
Door het gebruik van fluorietelementen in de objectiefconstructie is het gewicht teruggebracht tot slechts ong. 3800 gram. Ergonomische verbeteringen zijn onder meer aangebracht aan de statiefgondel, die nu is voorzien van lagering voor een vloeiende beweging van portret- naar landschapstand. De voet van de statiefgondel is nu naar de voorzijde van het objectief gericht en biedt zo een betere balans. Bovendien kan het objectief bij bevestiging aan een statief hierdoor gemakkelijker worden gedragen. Een voetplaat voor een eenpootstatief wordt bij het objectief meegeleverd. Verder kan de zonnekap (uit één stuk) worden omgedraaid, waardoor deze bevestigd kan blijven tijdens het vervoer.

De behuizing heeft een stof- en vochtwerende constructie van professionele kwaliteit. De fluorcoat die op het beschermende meniscusglas is aangebracht, stoot effectief water, stof en vuil af zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Het objectief heeft een anti-diefstalsleuf (zoals bij een laptop) als beveiliging en wordt geleverd met de robuuste CT-405 koffer.

Nieuwe 1,4x teleconverter
Vandaag wordt ook Nikon´s nieuwe AF-S TELECONVERTER TC-14E III uitgebracht, die de brandpuntsafstand van bepaalde NIKKOR-objectieven met 40% vergroot. Deze teleconverter is geschikt om te gebruiken met lichtsterke zoomobjectieven en tele-objectieven met een vaste brandpuntsafstand en vervangt de huidige AF-S Teleconverter TC-14E II. Met een kleinere bouw en verbeterde ergonomie is de AF-S TELECONVERTER TC-14E III ideaal voor sport-, pers- en natuurfotografen die hun bereik willen uitbreiden: voor de nieuwe NIKKOR 400mm f/2.8 wordt de brandpuntsafstand vergroot tot 560 mm.

Het optische ontwerp haalt maximale prestaties uit een objectief en minimaliseert chromatische aberraties die door het gebruik van een teleconverter kunnen ontstaan. Hierdoor worden zelfs bij een maximaal diafragma superieure beelden van hoge resolutie gerealiseerd. De oppervlakken aan de voor- en achterzijde hebben een fluorcoat om vocht en vuil af te stoten en de robuuste behuizing is opnieuw ontworpen om weerbestendigheid van professionele kwaliteit te bieden.

Prijzen en beschikbaarheid
De adviesverkoopprijs van de AF-S NIKKOR 400 mm 1:2,8E FL ED VR bedraagt €12.499 De verkoopstart is naar verwachting 28 augustus 2014. De nieuwe 400 mm vervangt de bestaande AF-S 400mm/2.8G ED VR.

De adviesverkoopprijs van de TC-14E III AF-S Teleconverter bedraagt €549. De verkoopstart is naar verwachting 28 augustus 2014. De nieuwe TC-14E III AF-S Teleconverter vervangt de bestaande TC-14E AF-S Teleconverter II.

Citaten
"De recente ontwikkelingen bij Nikon in optische en elektronische technologie bieden een groot voordeel voor het nieuwe assortiment NIKKOR-teleobjectieven. De nieuwe 400 mm bevat niet alleen fluorietglas voor gewichtsbesparing en verbeterde beeldkwaliteit, maar ook een elektromagnetisch diafragma voor grotere belichtingsprecisie en de gloednieuwe SPORT vibratiereductiestand. Daarnaast heeft dit objectief een fluorcoat om beter tegen de weerselementen bestand te zijn en is de ergonomie verbeterd. Ook de nieuwe AF-S TELECONVERTER TC-14E III profiteert van deze ontwerpverbeteringen en biedt gebruikers van superteleobjectieven een bijzonder compacte manier om hun brandpuntsafstand te vergroten. Zowel het nieuwe objectief als de teleconverter zijn ontworpen om ruige omstandigheden en langdurig gebruik te weerstaan en zullen de meest veeleisende professionals tevreden stellen." Matthieu van Vliet, Country Manager Nikon Nederland
Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon France SAS, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.