Nikon brengt Capture NX-D uit: software voor RAW-beeldverwerking

25 FEBRUARI 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Nikon kondigt aan dat Capture NX-D (bètaversie), een programma voor het verwerken en aanpassen van RAW-beelden die met een digitale camera van Nikon zijn gemaakt, vanaf vandaag gratis beschikbaar is.

Capture NX-D is een gratis programma dat op termijn de huidige Capture NX 2-software zal vervangen. RAW-beelden (met de bestandsextensie NEF of NRW) die zijn gemaakt met een Nikon D-SLR-camera, Nikon 1-camera met verwisselbaar objectief of een Nikon COOLPIX digitale compactcamera kunnen in het programma worden geopend, waarna door beeldverwerking en aanpassingen een hoogwaardig eindresultaat kan worden verkregen. Behalve voor RAW-beelden kan het programma ook worden gebruikt om JPEG- en TIFF-bestanden te bewerken.

Zolang de bètaversie van Capture NX-D beschikbaar is, zal Nikon openstaan voor feedback, vragen en verzoeken van gebruikers die het programma via de Nikon-website gebruiken. Nikon zal deze verzoeken en ideeën aanwenden om het programma te verbeteren, alvorens het later in 2014 officieel op de markt te brengen.

Nikon zal updates en ondersteuning voor het huidige Capture NX 2-programma blijven bieden zolang de bètaversie van Capture NX-D beschikbaar is. Zodra de officiële versie van Capture NX-D wordt uitgebracht, zal Nikon Capture NX 2 niet langer ondersteunen met updates.

De huidige gebruikers van Capture NX 2 zullen op de hoogte worden gebracht van de datum waarop Nikon de ondersteuning van Capture NX 2 staakt.

Capture NX-D (bètaversie) is per direct beschikbaar. Nikon verwacht snel de datum bekend te kunnen maken waarop de finale versie van Capture NX-D beschikbaar is en de bètafase afgesloten wordt.

Overzicht

Productnaam: Capture NX-D (bètaversie)

Introductiedatum: 25 februari 2014

URL: http://beta.nikonimglib.com/

Ontwikkelingsgeschiedenis

Voor RAW-beelden, gemaakt met Nikon-camera's, bood Nikon tot op heden de Capture NX-software (los te koop) aan om beeldverwerking en correcties toe te passen voor een hoogwaardige fotoafwerking.

Hoewel ViewNX, de software die bij Nikon-camera's wordt meegeleverd voor het doorzoeken en bewerken van beelden, ook een aantal functies voor het aanpassen van RAW-beelden heeft, verzochten veel gebruikers om meer geavanceerde functies voor RAW-beeldverwerking.

Daarom heeft Nikon een nieuw softwareprogramma ontwikkeld, dat gebruikers dezelfde mogelijkheden voor RAW-beeldverwerking biedt als de software Capture NX, en dat gratis te downloaden zal zijn via de Nikon-website.

Belangrijkste functies

1. Dezelfde aanpassingsfuncties, ontwikkeld voor RAW-verwerking, als in de Capture NX-softwareserie

Het programma beschikt over functies waarmee eigenschappen van RAW-beelden die met een digitale camera van Nikon zijn gemaakt (met de bestandsextensie NEF of NRW), kunnen worden aangepast, ook na de opname, waaronder witbalans en belichtingscorrectie. Onmiddellijk nadat de beelden naar een computer zijn overgezet, is een gedetailleerde aanpassing mogelijk.

Ook Picture Control, Nikon's unieke functie om beeldinstellingen vooraf op te geven, wordt ondersteund.

2. Ondersteuning voor eenvoudige aanpassing van JPEG- en TIFF-beelden

Naast het verwerken en aanpassen van RAW-beelden biedt het programma dezelfde functies voor JPEG- en TIFF-beelden die beschikbaar zijn in Capture NX 2 voor het aanpassen van eigenschappen zoals tooncurven, helderheid en contrast, alsook functies om door objectieven veroorzaakte laterale chromatische aberratie en vignettering te corrigeren.

3. Zwevende paletten die eenvoudig te gebruiken zijn bij meerdere schermen

Indien twee of meer beeldschermen worden gebruikt, kunnen gebruikers het weergavegebied uitbreiden door de voor elke aanpassingsfunctie afzonderlijke zwevende paletten te verplaatsen. Het gebruiksgemak is verder verbeterd doordat twee of meer zwevende paletten kunnen worden gekoppeld, zodat ze samen kunnen worden verplaatst.

4. Uiteenlopende weergavemogelijkheden, waaronder het vergelijken van meerdere beelden en van beelden voor en na aanpassing

De afmetingen van het programmavenster kunnen worden aangepast voor een groter gebruiksgemak. Miniatuurweergave, Filmstripweergave, enkelvoudig beeld en schermvullende weergave zijn mogelijk. Indien de Filmstripweergave is geselecteerd, kunnen de miniaturen boven, onder, links of rechts van het beeldveld worden geplaatst.

Bovendien zijn weergaven beschikbaar voor het vergelijken van beelden, of het nu gaat om meerdere beelden of beelden van voor en na de gemaakte aanpassingen. Als men beelden vergelijkt, kan men één deel van een foto vergroten, waarna het overeenkomstige deel van de andere foto gelijktijdig wordt vergroot. Zo kunnen makkelijker aanpassingen worden gemaakt omdat gebruikers het origineel tegelijkertijd blijven zien.

5. Gebruik van een gekoppelde bestandsindeling die de originele bestanden niet-destructief opslaat

Anders dan de eerder gebruikte opslagindeling van aangepaste beeldbestanden, wordt een gekoppelde bestandsindeling gebruikt die de aanpassingsgegevens als een apart bestand opslaat.

Doordat de originele gegevens niet-destructief worden opgeslagen, kunnen gebruikers helemaal opnieuw beginnen met het maken van aanpassingen van RAW-beelden in hun oorspronkelijke staat, zonder daarbij de eerder gemaakte aanpassingen kwijt te raken.

6. Andere functies

Het programma bevat ingebouwde filterfuncties waarmee gebruikers foto's makkelijker kunnen vinden door ze te filteren aan de hand van criteria, zoals cameranaam of de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief, die in de beeldgegevens zijn opgenomen. Bovendien kan serieverwerking worden gebruikt om het moeizame werk bij het aanpassen van veel beelden te verlichten. Ook kunnen beelden na de RAW-verwerking worden overgezet naar een ander programma in de 16-bits TIFF-indeling.

Systeemvereisten voor Capture NX-D (bètaversie)

Windows

Besturingssysteem: 32- of 64-bits versie van Windows 7, 64-bits versie van Windows 8.1

Processor: Pentium-compatibele CPU (Core i5 of beter aanbevolen)

Geheugen (RAM): 2 GB of meer (4 GB of meer aanbevolen)

Vasteschijfruimte: 800 MB of meer vereist voor installatie (2 GB of meer aanbevolen)

Beeldschermresolutie: 1280×768 pixels of meer

Overig: Aangezien de bètaversie alleen beschikbaar is als download is een internetverbinding noodzakelijk

Macintosh

Besturingssysteem: 64-bits uitvoering van OS X versies 10.8 en 10.9

Processor: Core 2 Duo CPU of beter (Core i5 of beter aanbevolen)

Geheugen (RAM): 4 GB of meer

Vasteschijfruimte: 800 MB of meer vereist voor installatie (2 GB of meer aanbevolen)

Beeldschermresolutie: 1280×768 pixels of meer

Overig: Aangezien de bètaversie alleen beschikbaar is als download is een internetverbinding noodzakelijk

Specificaties van de officiële versie van het programma worden bekend gemaakt wanneer ze zijn afgerond.

Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon France SAS, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.