Totale productie van NIKKOR-objectieven voor camera's met verwisselbaar objectief bereikt de 85 miljoen

20 FEBRUARI 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Vandaag maakt Nikon Europe bekend dat de totale productie van NIKKOR-objectieven*1 voor Nikon-camera's met verwisselbaar objectief begin januari 2014 de 85 miljoen heeft bereikt.

In 1959 bracht Nikon (toen nog Nippon Kogaku K.K.) de Nikon F uit, samen met de eerste NIKKOR-objectieven voor SLR-camera's van Nikon, waaronder de NIKKOR-S Auto 5cm f/2. Sinds dat eerste objectief werd uitgebracht, heeft de NIKKOR-traditie zich in de vele eropvolgende jaren voortgezet. Bovendien blijft Nikon ook het assortiment verwisselbare objectieven uitbreiden voor Nikon 1 geavanceerde camera's met verwisselbaar objectief, waarvan de eerste werd uitgebracht in oktober 2011, wat de totale productie van objectieven op 85 miljoen brengt.

Nikon heeft het assortiment NIKKOR-objectieven voortdurend uitgebreid, waarbij in de loop der jaren geavanceerde optische technologieën zijn toegevoegd.

In augustus 2013 kondigde Nikon de AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR aan, een krachtig standaard zoomobjectief met circa 7,8x zoom dat een ruime beeldhoek dekt en compatibel is met DX-formaat D-SLR-camera's van Nikon.

In oktober 2013 voegde Nikon de AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G toe, een lichtsterk objectief dat compatibel is met FX-formaat D-SLR-camera's van Nikon en dat nieuwe creatieve fotografische mogelijkheden biedt. Sinds de AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G werd uitgebracht, is deze overal zeer goed ontvangen vanwege de mogelijkheid om pijlvormige comalichtvlekken*2 tot het minimum te beperken, waardoor puntlichtbronnen in het hele beeld worden weergegeven als scherpe punten zonder vertekening of wazige randen, zelfs bij een maximaal diafragma.

In september 2013 kondigde Nikon de eerste*3 waterdichte en robuuste objectieven ter wereld aan, de 1 NIKKOR AW 11-27.5mm f/3.5-5.6 (die deel uitmaakt van de Nikon 1 AW1-kit) en de 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8, samen met de Nikon 1 AW1 waterdichte systeem camera. Het huidige 1 NIKKOR-assortiment omvat elf objectieven en Nikon blijft dit assortiment uitbreiden en verrijken.

Ook blijft Nikon continue het bestaande assortiment vernieuwen en verbeteren.

In januari 2014 kondigde Nikon de AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II aan. Dit nieuwe objectief is compacter en draagbaarder dan zijn voorganger en voldoet daarmee ruimschoots aan de gestelde criteria. Het maakt een betere beeldkwaliteit mogelijk, zonder dat dit ten koste gaat van de betaalbaarheid of de veelzijdigheid.

In september 2013 introduceerde Nikon OPTIA (Optical Performance and Total Image Analyzer), een nieuw meetapparaat dat alle soorten afwijkingen in verwisselbare objectieven voor camera's kan meten, en een speciale beeldsimulator. Door het gebruik van OPTIA en de speciale beeldsimulator is niet alleen een grotere controle over de resolutie mogelijk, maar kunnen ook objectieven worden ontwikkeld die verschillende eigenschappen van individuele lenzen kunnen regelen, een aspect waarom NIKKOR-objectieven altijd zo goed worden ontvangen.

De merknaam NIKKOR

NIKKOR is Nikon's merk voor foto-objectieven. De naam NIKKOR is ontstaan door toevoeging van de 'r' aan 'Nikko', de westerse afkorting van Nippon Kogaku K.K., de oorspronkelijke naam die werd gebruikt toen het bedrijf werd opgericht. Destijds was het toevoegen van een 'r' aan de merknaam een veelvoorkomende praktijk bij de naamgeving van objectieven.

Nikon's eigen hoge kwaliteitsnormen worden toegepast op alle fasen, vanaf het eerste ontwerp en de ontwikkeling tot het uiteindelijke uitgebrachte product dat voldoet aan de wensen van de gebruikers. Dit leidt tot productie- en controlesystemen die de uitmuntende kwaliteit van NIKKOR-objectieven garanderen.

Nikon's assortiment objectieven voor camera's met verwisselbaar objectief bestaat momenteel uit meer dan 80 verschillende objectieven, waaronder ultragroothoek- tot superteleobjectieven, fisheye-objectieven, zoomobjectieven, micro-objectieven en PC-E-objectieven die geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen. Daarnaast zijn er 1 NIKKOR-objectieven voor systeemcamera's met verwisselbaar objectief.

In 2013 vierde Nikon de 80e verjaardag van NIKKOR-objectieven met uiteenlopende activiteiten waarbij de voordelen van NIKKOR-objectieven onder de aandacht werden gebracht, waaronder de fotocollectie 'Eyes of Nikon', een verzameling foto's van beroemde fotografen.

Nikon blijft hoogwaardige producten ontwerpen en uitbrengen die gebruikers over de hele wereld aanspreken.

*1 Verwisselbare objectieven voor SLR-camera's van Nikon en Nikon 1 geavanceerde camera's met verwisselbaar objectief

*2 Een verschijnsel waarbij de randen van puntlichtbronnen in foto's van nachtelijke landschappen en dergelijke vertekend zijn, zodat ze lijken op de gespreide vleugels van een vliegende vogel

*3 Van verwisselbare objectieven voor digitale camera's met verwisselbaar objectief die verkrijgbaar waren op 9 september 2013. Op basis van onderzoek door Nikon.

Afbeeldingen
Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon France SAS, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.