Europa's best verkopende compacte systeemcamera zet een nieuwe stap voorwaarts

09 AUGUSTUS 2012, AMSTERDAM
Samenvatting
Door zijn verbazingwekkende snelheid en uitgekiende, unieke fotofuncties is de eerste compacte systeemcamera van Nikon in heel Europa uitgegroeid tot het best lopende model in zijn categorie . Het nieuwe model, de intelligente Nikon 1 J2, introduceert nog meer creatieve opties en fotografische technieken zodat je ook met de Nikon 1 J2 geen moment meer mist. Met mij is elke foto raak!

Deze gebruiksvriendelijke en stijlvolle camera denkt niet alleen snel, hij reageert ook snel. Daarmee is deze camera bij uitstek geschikt voor het maken van schitterende foto's en films. De nieuwe compacte systeemcamera Nikon 1 J2 is de uitgangspunten van de Nikon 1-serie trouw gebleven: de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en handzaamheid zijn behouden. Nieuw is het superslanke 1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6-objectief met 2,5x zoom, die een bereik heeft dat geschikt is voor de meeste omstandigheden. De hoge resolutie lcd-monitor van 7,5 cm (3 inch) met 921.000 beeldpunten heeft een grote kijkhoek en is voorzien van beschermend glas. Verder zorgen innovatieve camera-accessoires zoals de waterdichte behuizing WP-N1 ervoor dat je ook onder water je grenzen kunt verleggen.

Nog meer “Altijd raak” technieken

Met mij is elke foto raak! Door de enorme snelheid van de Nikon 1 en functies als Slimme fotoselectie en de Bewegingssnapshot staat deze positionering als een huis. Met de nieuwe Nikon 1 J2 is er een aantal “altijd raak-technieken” toegevoegd. Zo zijn voortaan ook nachtportretten altijd raak door de Night Portrait stand, waarbij drie foto’s van de achtergrond en een foto van de voorgrond (met flits) worden gecombineerd tot één schitterende foto. Door de Backlighting/HDR-stand zijn foto’s met veel tegenlicht voortaan ook altijd raak. Bovendien was het maken van panorama-foto’s nog nooit zo makkelijk als met de stand Easy-panorama. Panorama-foto’s, zowel horizontaal als verticaal, zijn voortaan altijd raak.


Het nieuwe fotograferen

De Bewegingssnapshot maakt een heel nieuwe vorm van fotografie mogelijk. Vluchtige momenten worden vastgelegd en zo afgespeeld dat de beelden tot leven lijken te komen. Hierbij wordt samen met een film in slow motion een stilstaand beeld opgenomen. Deze beelden worden vervolgens gecombineerd tot een levensechte bewegende foto, zodat het verhaal achter de beelden als het ware tot leven komt. Zo kun je voor het eerst een beweging op een foto vastleggen, of het nu gaat om kabbelende golven aan het strand, de glimlach van je beste vriend of vriendin of een kind dat de kaarsjes op de verjaardagstaart uitblaast.

De functie Slimme fotoselectie helpt bij het maken van optimale foto's met hoge resolutie. Hoe vaak heb je het moment suprême gemist omdat je net een fractie van een seconde te vroeg of te laat afdrukte? De Nikon 1 J2 doet dit denkwerk voor je. Druk eenmaal op de sluiterknop en de camera registreert 20 beelden van hoge resolutie en hoge snelheid en selecteert automatisch de vijf beste foto's op basis van gezichtsuitdrukking, compositie en scherpstelling. Daarna geeft de camera de beste foto weer op het lcd-scherm in hoge resolutie. Ben je niet tevreden met de opname, dan stelt de camera andere beelden voor waaruit je kunt kiezen. Je hoeft dus nooit meer genoegen te nemen met een slechte foto.

Nieuwe stand: Creatief

De creatieve mogelijkheden van fotografie zijn onbegrensd. Met de nieuwe stand Creatief van de Nikon 1 J2 kun je moeiteloos diverse fotostanden, filters en opname-instellingen oproepen en deze rechtstreeks toepassen op de preview. Met de nieuwe F-knop (Functie) heb je direct toegang tot de P, S, A, M standen en bekijk je direct op het display hoe bepaalde creatieve effecten uitpakken. Zo kun je met het filter Zacht de sfeer versterken en met het Miniatuur-effect en de stand Selectieve kleur, geef je je foto’s een eigenzinnig karakter.

1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6-objectief en waterdichte behuizing WP-N1

Samen met de Nikon 1 J2 wordt de waterdichte behuizing WP-N1 geïntroduceerd. Daarmee kunnen amateurduikers die zich helemaal willen uitleven op hun hobby de Nikon 1 J1 of Nikon 1 J2 onder water meenemen om kwaliteitsopnamen te maken op nieuwe diepten. De waterdichte behuizing is compatibel met het 1NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6-objectief. De glanzend witte WP-N1 houdt de camera droog tot op een diepte van 40 meter en zorgt ervoor dat alle functies van de camera onder water even moeiteloos kunnen worden bediend als aan land. Verder is de Nikon 1-reeks uitgebreid met een superslank objectief met 2,5x zoom, de 1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6. Door zijn variabele brandpuntsafstand van 11-27,5mm is dit objectief geschikt voor de meest uiteenlopende omstandigheden. Toch is het objectief dermate compact dat de camera moeiteloos in jas- of broekzak past. Om de camera in te schakelen, draai je alleen maar aan het objectief. Uitschakelen gaat net zo makkelijk: je draait de ring in tegengestelde richting. Het 1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6-objectief is los verkrijgbaar in het zwart en wit of, bij aanschaf in combinatie met de Nikon 1 J2, in de kleur van de camera.

Prijs, uitvoering en beschikbaarheid

De Nikon 1 J2 is in Nederland leverbaar in zes kleuren (zilver, zwart, wit, roze, rood en oranje) en met een geborsteld metalen of textuurafwerking.

De verkoopadviesprijs van de kit met 10-30VR bedraagt € 539,- en de kit met het nieuwe 1 NIKKOR 11-27.5mm bedraagt € 519. De Nikon1 J2 is naar verwachting leverbaar vanaf 6 september.

De verkoopadviesprijs van de WP N1 waterdichte behuizing bedraagt €799. De WP N1 is naar verwachting leverbaar vanaf 16 augustus.

Andere belangrijke functies:

Krachtige EXPEED 3-beeldprocessor: staat garant voor ongeëvenaard snelle en krachtige prestaties, en is voorzien van twee krachtige engines die beelden met een snelheid van maar liefst 600 megapixels per seconde kunnen verwerken. De revolutionaire opnamestanden van de camera worden mogelijk gemaakt door de superieure ruisonderdrukking van de processor.

Geavanceerd hybride autofocussysteem (AF): stelt zo snel scherp dat je momenten zonder vertraging kunt vastleggen. Het systeem schakelt direct over naar fasedetectie-AF bij glanzende of bewegende onderwerpen, of naar contrastdetectie-AF als het onderwerp niet beweegt of als er weinig licht op valt.
Supersnelle AF CMOS-beeldsensor: levert de prestaties die je nodig hebt om schitterende foto's en films te kunnen maken, en biedt de ideale balans tussen systeemgrootte, snelheid, lichtgevoeligheid, resolutie en scherptediepte. Daardoor kunnen in de meest uiteenlopende belichtingsomstandigheden gedetailleerde beelden met een resolutie van 10,1 megapixels worden gemaakt, zelfs van snel bewegende onderwerpen.

Snelle en nauwkeurige continuopnamen: optimaal gebruik van het autofocussysteem maakt het mogelijk opnamen met volledige resolutie te maken bij 10 beelden per seconde, zelfs van snel bewegende onderwerpen. Daarnaast kun je scherpstellen op één onderwerp en profiteren van de fenomenale verwerkingssnelheid van de camera om beelden met volledige resolutie met een snelheid van maar liefst 60 bps vast te leggen[1].

Geavanceerde filmopnamen: met deze functie kun je een foto met volledige resolutie maken terwijl je aan het filmen bent. Je hoeft dus niet met filmen te stoppen! Daarnaast kun je dramatische effecten creëren door opnamen in extreme slow motion te maken. Films kunnen worden opgenomen in Full HD en dankzij het autofocussysteem met fasedetectie kun je moeiteloos indrukwekkende actiescènes vastleggen.

Intuïtieve bediening: dankzij de overzichtelijke menu's, een helder lcd-scherm, de eenvoudig te bedienen standknop en de ingebouwde flitser.

Uitbreidbaar systeem: de verwisselbare 1 NIKKOR-objectieven zijn geschikt voor bijna elk soort onderwerp en zijn geoptimaliseerd voor filmopnamen.
Adapter voor F-vatting: deze kan worden bevestigd op de 1-vatting van de camera en maakt het mogelijk een NIKKOR SLR-objectief te gebruiken. Door verschillende objectieven te gebruiken, kun je met allerlei opnametechnieken experimenteren. Wanneer je AF-S- en AF-I NIKKOR-objectieven gebruikt, blijf je profiteren van het buitengewone Nikon 1-autofocussysteem.[1] Dit betekent dat je met de scherpstelstand AF-S maximaal 12 beelden met volledige resolutie kunt vastleggen met een snelheid van ca. 60 bps; de brandpuntsafstand en de belichting voor het eerste beeld zijn vast ingesteld.

Citaten
"Het concept van de Nikon 1 is een doorslaand succes gebleken. We zijn dan ook bijzonder trots op dit nieuwste model. Zoals het een echte Nikon 1 betaamt, is de J2 uitgerust met een supersnelle sensor die krachtig genoeg is om adembenemende foto's en films te maken. Net als bij de andere Nikon 1-modellen zijn de snelheid, de beeldkwaliteit en het formaat van deze camera perfect op elkaar afgestemd. Daarnaast maken nieuwe functies als Bewegingssnapshot en Slimme fotoselectie volledig nieuwe manieren van fotograferen mogelijk. Verder hebben we het assortiment uitgebreid met nieuwe kleuren die bij het hele gezin in de smaak zullen vallen en hebben we een aantal intuïtieve, nieuwe functies toegevoegd, zoals de stand Creatief. Mensen die hun compactcamera willen upgraden of D-SLR-fotografen die op zoek zijn naar een compactere camera met artistieke mogelijkheden zullen dit model zeker weten te waarderen." Jordi Brinkman, productmanager Nikon Europe
Documenten
Over Nikon Nederland

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.