NIKON SPONSORT MARILYN STAFFORD FOTOREPORTAGE AWARD VOOR TWEEDE JAAR OP RIJ

Amsterdam, 07-04- 2020 Nikon Europe kondigt vandaag aan voor het tweede jaar op rij trotse sponsor te zijn van de Marilyn Stafford FotoReportage Award. De wereldwijde wedstrijd, mede mogelijk gemaakt door FotoDocument, is bedoeld om getalenteerde vrouwelijke fotografen in het zonnetje te zetten. Daarnaast belicht het de positieve kracht van fotojournalistiek om de belangrijkste vraagstukken waarmee onze mensen en onze planeet worden geconfronteerd onder de aandacht te brengen.

 

De award is bedoeld om documentaire fotografen erkennen. Deze fotografen werken aan projecten met het doel echte verandering teweeg te brengen in hedendaagse kwesties die mogelijk niet of niet genoeg worden aangekaart. De award wordt nu voor de vierde keer uitgereikt.

 

De in de Verenigde Staten geboren en in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fotograaf, Marilyn Stafford heeft de prijs in 2017 opgezet om de nieuwe generatie vrouwen van fotojournalistiek te ondersteunen. Marilyn werd zelf internationaal geprezen nadat haar werk over het documenteren van Algerijnse vluchtelingen in Tunesië op de voorpagina van The Observer kwam in 1958 en hiermee de situatie onder de ogen van de wereld bracht.

 

De nu jaarlijkse onderscheiding stelt £2000 (ongeveer €2200) ter beschikking om een professionele vrouwelijke fotograaf in staat te stellen een documentair fotoverslag te maken. Daarnaast biedt het een platform aan vrouwelijke fotografen, binnen het traditioneel door mannen gedomineerde vakgebied van de fotojournalistiek, waarop ze hun werk kunnen promoten. Het optreden van Nikon als sponsor doet recht aan de voortdurende inzet van het bedrijf om vrouwelijk talent binnen de fotografie branche te ondersteunen.

 

Grondlegster en baanbrekende fotografe Marilyn Stafford zegt: “Ik ben ontzettend blij om opnieuw samen te werken met Nikon voor de prijs van 2020. Samen zijn we op een missie om enkele van de meest urgente wereldwijde vraagstukken aan te kaarten, terwijl we de vrouwen die deze vraagstukken blootleggen aanmoedigen. Ik kijk ernaar uit om nog een jaar samen te werken met Nikon terwijl we getalenteerde vrouwelijke fotografen in Europa en de rest van de wereld blijven koesteren.”

 

Rebecca Newton, Nikon UK zegt: “Zoals altijd blijft Nikon zich inzetten voor het ondersteunen van het ongelooflijke werk van vrouwelijke fotografen. Deze prijs biedt fotografen een onmisbaar platform om hun verhalen te vertellen. Het is een eer om de vrouwen achter de lens te blijven steunen en die in de voetsporen treden van Marilyn Stafford om met hun inspirerende beelden echte wereldwijde veranderingen teweeg te brengen.”

 

Inschrijvingen kunnen nu worden gedaan door vrouwelijke fotografen van elke nationaliteit en in elke fase van hun carrière, mits ze ten minste 1 documentair fotoverslag hebben gemaakt waarin positieve oplossingen op lokaal of wereldwijd niveau voor de belangrijke vraagstukken worden gepresenteerd.

 

Inzendingen worden beoordeeld door een panel van deskundigen uit de branche, waaronder Marilyn Stafford, Nina Emmet documentair fotograaf en prijswinnende Director van FotoDocument en Rebecca Newton, PR en Social Media Manager van Nikon UK. De winnares wordt in juni bekend gemaakt en ontvangt de prijs van £2000 voor haar project. Tevens wordt haar uiteindelijke werk op FotoDocument en op social media geplaatst.  

 

-EINDE BERICHT-

 

Over de onderscheiding

Deelnemers moeten een aanvraagformulier invullen en een minimum van 10 foto’s die het fotoverslag laten zien waarvoor zij financiering zoeken. Daarnaast moeten ze ook minimaal 15 foto’s aanleveren die een enkel thema vastleggen, die aantoont dat ze een coherent en samenhangend visueel verhaal kunnen overbrengen en uitstekende beelden produceren. Inzendingen sluiten op vrijdag 22 mei 2020 om 17:00. Deelnemers moeten vrouwelijk zijn (inclusief degenen die zich als vrouw identificeren), ouder dan 18 jaar en mogen elke nationaliteit hebben. Ga naar de website van FotoDocument voor meer informatie: https://fotodocument.org/fotoaward/

 

Over Marilyn Stafford

Marilyn Stafford werd geboren in Cleveland, Ohio in de Verenigde Staten. Haar fotografie carrier werd in 1948 per ongeluk in New York gelanceerd toen vrienden van haar vroegen om Albert Einstein te fotograferen. Marilyn heeft nadien een breed scala aan onderwerpen gefotografeerd waaronder vluchtelingen, inheemse volkeren, internationale mode en prominent historische figuren. Ondanks haar pensionering in 1980 blijft ze de weg vrijmaken voor vrouwelijke aspirant-fotojournalisten,. Daartoe stelde ze in 2017 de Marilyn Stafford Fotoreportage Award in om een platform te bieden voor promotie van het werk van getalenteerde vrouwelijke fotografen en om een inhaalslag te bewerkstelligen in een door mannen gedomineerde branche. Marilyn is nu woonachtig aan de zuidkust van Engeland.

Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.