Nikon introduceert het nieuwe Z-vattingsysteem en brengt twee full-frame systeemcamera's uit: de Z 7 en de Z 6.

Amsterdam, 23 augustus 2018: Nikon is verheugd de nieuwe full-frame FX-formaat Nikon-systeemcamera's Z 7 en Z 6 en de NIKKOR Z-objectieven met een nieuwe vatting met grotere diameter te mogen aankondigen.

 

Details van de NIKKOR Z-objectieven vindt u hier:

 

 

Mirrorless Reinvented met het Z-vattingsysteem van Nikon

 

Het Z-vattingsysteem omvat systeemcamera's met een nieuwe vatting en een grotere diameter, evenals compatibele NIKKOR-objectieven en accessoires. Dit systeem is tot stand gekomen door Nikon’s streven naar een nieuwe dimensie in optische prestaties. Dit systeem bouwt voort op de hoge kwaliteit, de superieure beeldverwerkingstechnologie, het uitstekende bedieningsgemak en de hoge betrouwbaarheid van alle digitale SLR-camera's van Nikon.

 

Centraal in het nieuwe Z-vattingsysteem staat de nieuwe vatting met grotere diameter die meer mogelijkheden voor objectiefontwerp en nieuwe creatieve mogelijkheden binnen bereik brengt. Het Z-vattingsysteem omvat een verscheidenheid aan krachtige objectieven*, inclusief het meest lichtsterke objectief in de geschiedenis van Nikon met f/0.95. Daarnaast is de nieuwe FTZ vattingadapter compatibel met NIKKOR-objectieven met F-vatting, zodat fotografen meer keuzemogelijkheden hebben.

 

De 'Z' staat voor de overgang naar een nieuwe fase. Met de Z van Nikon streeft Nikon ultieme prestaties na. Nikon creëert nieuwe mogelijkheden en biedt fotografen de middelen om creatiever te werken.

 

Nikon vergroot de waarde van systeemcamera's door hun kenmerkende kwaliteit hoog te houden, maar tevens te reageren op de ontwikkelingen binnen de beeldverwerkingstechnologie. Door fotografen innoverende producten te bieden, blijft Nikon toonaangevend binnen de fotografiewereld.

 

*Van verwisselbare objectieven voor SLR-camera's van Nikon en geavanceerde camera's met verwisselbaar objectief

 

 

 

 

Productoverzicht van de Z 7 en Z 6

 

De Z 7 en Z 6 zijn uitgerust met een nieuwe full-frame Nikon FX-formaat BSI CMOS-sensor voorzien van  ingebouwde AF met fasedetectie in het filmvlak, hierbij wordt de nieuwste beeldverwerkingsengine EXPEED 6 toegepast.

 

De Z 7 heeft 45,7 effectieve megapixels en ondersteunt een standaard gevoeligheidsbereik van ISO 64 tot 25.600. In combinatie met NIKKOR Z-objectieven bereikt de camera uitstekende scherpte en detail, helemaal tot aan de randen van het beeld.

 

De Z 6 is een FX-formaat camera met 24,5 effectieve megapixels die geschikt is voor allerlei soorten opnamen en een groot standaard gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 51.200 ondersteunt. Met superieure prestaties bij hoge gevoeligheden en full-frame 4K UHD-filmopnamen met volledige pixeluitlezing voorziet de Z 6 in allerlei behoeften, zoals fotograferen in donkere omgevingen en het maken van filmopnamen.

 

 

Belangrijkste functies van de Z 7 en Z 6

 

1. Uitgerust met een nieuwe full-frame Nikon FX-formaat BSI CMOS-sensor met ingebouwde AF met fasedetectie in het filmvlak

 

Voor zowel de Z 7 als de Z 6 is een BSI CMOS-sensor met ingebouwde AF-punten met fasedetectie in het filmvlak gebruikt. De Z 7 heeft 45,7 effectieve megapixels en ondersteunt een standaard gevoeligheidsbereik van ISO 64 tot 25.600 (kan worden verlaagd tot het equivalent van ISO 32 en verhoogd tot het equivalent van ISO 102.400). De Z 6 heeft een 24,5 megapixels en ondersteunt een groot standaard gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 51.200 (kan worden verlaagd tot het equivalent van ISO 50 en verhoogd tot het equivalent van ISO 204.800).

 

2. Een hybride AF-systeem met scherpstelpunten die circa 90% van het beeldveld dekken

 

De Z 7 heeft 493 scherpstelpunten* en de Z 6 heeft er 273. Hierdoor is een brede dekking van circa 90% van het beeldveld zowel horizontaal als verticaal mogelijk. Dit hybride AF-systeem gebruikt een algoritme dat is geoptimaliseerd voor de FX-formaat sensor en kan automatisch schakelen tussen AF met fasedetectie in het filmvlak en contrastdetectie-AF met scherpstelling. Het gebruik van NIKKOR Z-objectieven zorgt voor een zeer nauwkeurige AF bij zowel foto's als video’s.

 

*Met FX-beeldveld (36×24) en enkelpunts AF ingeschakeld.

 

3. Nieuwe EXPEED 6-beeldverwerkingsengine voor scherpe, heldere beelden en met nieuwe creatieve mogelijkheden

 

De Z 7 en Z 6 zijn uitgerust met de nieuwe EXPEED 6-beeldverwerkingsengine. Dankzij het uitmuntende oplossende vermogen van NIKKOR-objectieven met Z-vatting en F-vatting worden onderwerpen scherper vastgelegd dan ooit tevoren. Ruis wordt ook effectief onderdrukt.

 

Daarnaast is een optie verscherping middenbereik toegevoegd binnen Picture Control. Samen met de bestaande parameters zorgt dit dat verschillende texturen op het scherm scherper of zachter gemaakt kunnen worden, zowel bij foto's als bij video’s*. De camera's bieden nu 20 opties om Picture Control  creatief toe te passen. Het effectniveau is aanpasbaar van 0 tot 100 procent.

 

*Aanpassing van gemiddelde scherpte is alleen mogelijk bij de filminstelling Hoge kwaliteit.

 

4. Een elektronische zoeker die Nikon's superieure optische en beeldverwerkingstechnologieën gebruikt om een helder en natuurlijk beeld te geven

 

De elektronische zoeker in de Z 7 en Z 6 is comfortabel, helder, duidelijk en vergelijkbaar met optische zoekers. Beide camera's zijn uitgerust met een elektronische zoeker met een OLED-scherm van ongeveer 3.690.000 beeldpunten. De elektronische zoeker heeft een beelddekking en vergroting van respectievelijk circa 100% en 0,8× en een diagonale kijkhoek van circa 37,0°. De zoeker bouwt voort op de superieure optische en beeldverwerkingstechnologieën van Nikon en zorgt voor een helder en aangenaam beeld, vergelijkbaar met dat van optische zoekers, met minder chromatische aberratie. Dit leidt minder snel tot vermoeide ogen, zelfs tijdens langdurige opnamesessies. Bovendien is op het beschermende glas van het oculair een fluorcoat aangebracht dat vuil effectief afstoot. Ook kan het <i>-menu in de elektronische zoeker worden weergegeven, waardoor gebruikers snel allerlei opname-instellingen, zoals ISO-gevoeligheid, AF-veldstand en Picture Control, kunnen bekijken en aanpassen zonder op het LCD scherm te moeten kijken .

 

5. Een ergonomisch ontwerp dat uniek is voor Nikon en dat een intuïtieve bediening mogelijk maakt

 

De Z 7 en Z 6 bieden hetzelfde uitmuntende bedieningsgemak en ergonomie dat Nikon al jarenlang hanteert bij de ontwikkeling van hun camera's. De body's zijn compact, terwijl ze toch een stevige, comfortabele grip hebben. Knoppen zoals de secundaire selector, AF-ON, ISO en belichtingscorrectie zijn allemaal zo geplaatst dat ze een snelle en eenvoudige bediening mogelijk maken. Daarnaast bevindt zich bovenop de camera een lcd-monitor waar informatie over instellingen kan worden weergegeven, net als bij geavanceerde digitale SLR-camera's.

 

6. Filmfuncties zoals 10-bits N-Log die een groot dynamisch bereik mogelijk maakt en tijdcodering die aan de professionele behoeften beantwoordt

 

De Z 7 en Z 6 ondersteunen niet alleen het opnemen van full-frame 4K UHD (3840 × 2160)/30p-video met het FX-filmformaat, maar ook full-HD/120p-video. Scherpere 4K UHD-video’s zijn ook mogelijk, waarbij de volledige pixeluitlezing wordt gebruikt.*1 Daarnaast kunnen Actieve D-Lighting, elektronische vibratiereductie en focuspeaking worden gebruikt bij 4K UHD- en full-HD-filmopnamen. De oorspronkelijke N-Log van Nikon kan ook met 10-bits*2 HDMI-uitvoer worden gebruikt. De camera's gebruiken een uitgebreide kleurdiepte en een dynamisch bereik van 1300% met twaalf stops om een grote hoeveelheid toongegevens over hoge lichten en schaduwen op te nemen*3 voor effectievere kleurgradaties. Dankzij ondersteuning van tijdcode is het synchroniseren van video en geluid met filmopnamen die met verschillende apparaten zijn opgenomen eenvoudiger in de post productie. Daarnaast kan de instelring die in NIKKOR Z-objectieven is ingebouwd, worden gebruikt om instellingen zoals diafragma en belichtingscorrectie stil en vloeiend aan te passen.

 

*1 Met uitzondering van FX-filmformaat voor de Z 7.

*2 Gelijktijdige opname van 4K UHD-video met 10-bits uitvoer naar de geheugenkaart van de camera is niet mogelijk.

*3 Video’s worden alleen op de externe recorder opgenomen en niet op de geheugenkaart in de camera.

 

7. Nikon's eerste*1 vibratiereductie in de camera met een effectiviteit van circa 5,0 stops*2

De COOLPIX P1000 is vanaf begin september 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €1099,- incl. BTW.

 

De Z 7 en Z 6 beschikken over ingebouwde vibratiereductie (VR) in de camera. Deze beeldstabilisatie biedt correctie voor beweging langs vijf assen. De effecten van vibratiereductie zijn equivalent met een sluitertijd dat circa 5,0 stops korter is*1. Deze functie kan ook worden gebruikt met NIKKOR F-objectieven, waaronder die zonder VR-functie, met de FTZ-vattingadapter (apart verkrijgbaar)*3.

 

*1 Van camera's met verwisselbaar objectief.

*2 Gemeten in overeenstemming met CIPA-normen (met de NIKKOR Z 24-70mm f/4 S in de telezoomstand).

*3 De hoeveelheid correctie die wordt verkregen wanneer een NIKKOR-objectief met F-vatting wordt gebruikt, is niet zo groot als wanneer een NIKKOR Z-objectief wordt gebruikt.

 

8. Overige kenmerken

• De knop lay-out en menu structuur is overgenomen van de digitale SLR-camera's van Nikon, dit maakt een intuïtieve bediening van knoppen en schakelaars mogelijk

• Dezelfde kracht, duurzaamheid, stofbestendigheid en druipwaterdichtheid als de Nikon D850 in een compacte camerabody

• Een aanraakgevoelige lcd-monitor van 8,0 cm/3,2 inch met circa 2.100.000 beeldpunten en een kantelmechanisme

• Bij geluidloos fotograferen worden de trillingen en het geluid die worden veroorzaakt door het ontspannen van de sluiter, onderdrukt

• Snelle continu-opnamen (uitgebreid)*3 met circa 9 bps (Z 7) en 12 bps (Z 6) leggen snelle bewegingen vast

• Met intervalfotografie kunnen 8K (Z 7) time-lapse-films*2 worden gemaakt en met de optie  gelijkmatige belichting kan een groter meetbereik bij weinig licht*4 vastgelegd worden, zoals de overgang van zonsondergang naar een sterrenhemel

• Ingebouwde Wi-Fi® voor rechtstreekse verbinding met een smartapparaat via SnapBridge

• Ingebouwde Wi-Fi® maakt het mogelijk foto’s en video’s over te zetten naar een computer

• Ondersteuning voor bestaande accessoires voor digitale SLR-camera's zoals de WT-7 draadloze zender (apart verkrijgbaar), waarmee foto’s en video’s snel via een bedraad of draadloos LAN kunnen worden overgezet, en radiogestuurde geavanceerde draadloze flitssturing, die flexibel fotograferen met meerdere flitsers mogelijk maakt

 

 

*1 Kan alleen worden gecontroleerd met de camera waarmee de focus-shift is uitgevoerd.

*2 Software van derden is vereist.

*3 Continu H (uitgebreid) in 12-bits RAW-, JPEG- of TIFF-indeling.

*4 Met intervalopname of opname van time-lapse-films waarbij geluidloos fotograferen en gelijkmatige belichting zijn ingeschakeld.

 

Ontwikkeling van de MB-N10 battery pack

De MB-N10 battery pack die momenteel in ontwikkeling is, bevat twee EN-EL15b oplaadbare Li-ionaccu's en vergroot het aantal foto's en/of de filmopnameduur effectief met circa 1,8×. De accu biedt dezelfde mate van stofbestendigheid en druipwaterdichtheid als de Z 7 en Z 6 en ondersteunt opladen via USB met de EH-7P lichtnetlaadadapter.

 

Informatie over de lancering van dit product wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

 

Handelsnamen (bedrijven, producten, services enz.) zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.

Prijs en beschikbaarheid

De Z7 is eind september 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €3699,- incl. BTW.

De Z6 is eind november 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €2299,- incl. BTW.

Voor meer informatie volg de volgende link:

Over Nikon Nederland

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.