Tips voor een prachtig Moederdag portret

Broad Lighting versus Narrow Lighting

Naar aanleiding van de nieuwe bioscoopfilm De Matchmaker, waarin hoofdrolspeler Benja Bruijning zijn moeder (gespeeld door Ariane Schluter) op originele wijze portretteert, legt Nikon-ambassadeur Brett Florens hét geheim achter het maken van een mooie portretfoto bloot. “Door licht te manipuleren, til je eenvoudig je fotografie naar een hoger niveau,” aldus Florens.

 

Portretfotografie vraagt om diverse vaardigheden. Één daarvan is het toepassen van broad lighting en narrow lighting: een techniek waarbij je zelf bepaalt welk gezichtsvlak van het model je belicht. Waar je bij broad lighting een breder ogend gezicht creëert, creëer je bij narrow lighting een smaller ogend gezicht. Vaak gaat naar dit laatste de voorkeur uit omdat het model dan slanker lijkt. Om een smaller gezicht te creëren, laat je het model zijn of haar gezicht zo draaien dat de zijde van het gezicht dat het dichtstbij de camera staat in de schaduw valt, terwijl de andere kant van het gezicht belicht wordt. Dit geeft de illusie van een slanker gezicht, omdat het grootste gedeelte van het gezicht in de schaduw ligt. Voorkom dus het tegenovergestelde: wanneer je de zijde van het gezicht dat het dichtstbij de camera staat belicht, lijkt het gezicht van je model juist breder. In combinatie met de lichtsterke portretobjectieven van NIKKOR boek je altijd uitmuntende resultaten. Voor meer inspiratie en fotografietips, bezoek de website van Brett Florens, http://brettflorens.com/, of https://www.nikon.nl/nl_NL/learn-and-explore/photography-articles.tag

©Brett Florens, Broad Lighting versus Narrow Lighting

Over de Matchmaker: Levensgenieter en Nikon fotograaf Chris (Benja Bruijning) reist de hele wereld over. Wanneer de bodem van zijn bankrekening in zicht komt en werk uitblijft, keert hij noodgedwongen terug naar zijn moeder Marja (Ariane Schluter). Ondanks dat zij hem met open armen ontvangt, heeft Chris moeite om te aarden in zijn dorpse geboorteplaats. Gelukkig krijgt hij een nieuwe opdracht, waardoor hij hopelijk snel zijn koffers weer kan pakken; hij mag een promo video maken voor een datingsite. En wie is er nu een betere hoofdrolspeler dan zijn vlotte single moeder? Chris maakt stiekem een filmpje over Marja, maar wanneer deze online komt, stromen de reacties van mannen binnen. Na enige verbazing durft Marja, met Chris als matchmaker, het datingavontuur aan te gaan. En zo belanden ze in allerlei gekke, hilarische en soms ongemakkelijke situaties, die moeder en zoon dichter tot elkaar brengen. En voor beiden komt de liefde uit onverwachte hoek…

Regisseur

Jeroen Houben

Cast

Benja Bruijning, Ariane Schluter, Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe, Georgina Verbaan, Loes Luca

Releasedatum

26 april 2018

 

Meer informatie over de film:

Dutch Film Works – Sanne Veldhoven

Meer informatie over Nikon:

Grayling – Britt van Sprang

Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.