Nieuwe WX-serie verrekijkers van Nikon – voor een nieuwe dimensie van sterrenkijken

Nikon introduceert de astronomische verrekijkers WX 7x50 IF en WX 10x50 IF: pronkstukken van honderd jaar optische perfectie. Met hun nooit eerder vertoonde supergrote beeldhoek en fenomenale optische prestaties brengen de WX-kijkers een ongekende rijkdom aan details en kleurnuances aan het licht tot diep in de sterrenhemel.

Deze premium verrekijkers zijn ontworpen voor veeleisende sterrenkundeliefhebbers. Ze zijn voorzien van een lenssysteem met beeldveldafvlakking dat corrigeert voor de beeldkromming, zodat het beeld overal van het midden tot aan de rand even kristalhelder is. De totale reflectie en hoge transmissiewaarde van Abbe-Koenig-prisma’s zorgen voor een uitzonderlijke helderheid die nodig is om ten volle te kunnen profiteren van de geweldige ultragrote beeldhoek.

Beide kijkerhelften hebben drie ED-glaselementen (extra lage dispersie) die chromatische aberratie corrigeren. Dit zorgt voor een contrastrijk beeld van hoge resolutie waarbij tot helemaal aan de rand van het beeldveld de subtiele kleurverschillen tussen de sterren zichtbaar zijn. Alle lenzen en prisma’s zijn voorzien van een hoogwaardige meerlaagse coating. Hierdoor wordt over het gehele zichtbare bereik een hoge lichttransmissie gerealiseerd, met een natuurlijker beeld en een betere helderheid tot gevolg.

Om te zorgen voor een voortreffelijke kijkervaring voor iedereen – met of zonder bril – hebben de WX-ontwerpers van Nikon zich met succes gestort op de enorme uitdaging van de combinatie van een grote oogafstand met een sterk vergrote beeldhoek. De WX 7x50 IF-verrekijkers hebben een schijnbare beeldhoek van 66,6° en een oogafstand van 17,7 mm. De WX 10x50 IF-verrekijkers hebben een schijnbare beeldhoek van 76,4° en een oogafstand van 15,3 mm. De magnesiumlegering waarborgt een robuuste maar toch lichte body. Dankzij de draai- en schuifbare rubberen oogschelpen blijven de verrekijkers prettig om door te kijken, ook tijdens heel lange sterrenkijksessies.

Van beide modellen is een exclusieve editie beschikbaar ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Nikon. Hierbij staat het logo van de 100ste verjaardag onderop het scharnier, is het serienummer bovenop het scharnier gegraveerd en is de kijker voorzien van een speciaal voor de gelegenheid geproduceerde leren riem. Van deze exclusieve edities van beide modellen zijn er in totaal slechts 100 gemaakt.

Belangrijke kenmerken

・Dankzij oculairs met superieure optische prestaties wordt een supergrote beeldhoek gerealiseerd. Doordat astigmatisme en coma worden geminimaliseerd, is het beeld scherp en helder en loopt de scherpte die het beeld middenin heeft door tot aan de uiterste rand van het beeldveld.

・Voorzien van een lenssysteem met beeldveldafvlakking dat corrigeert voor de beeldkromming, van het midden tot de uiterste periferie.

・Dankzij drie ED-glaselementen (extra lage dispersie) van Nikon wordt chromatische aberratie gecorrigeerd tot aan de uiterste rand van het beeldveld, wat zorgt voor een contrastrijk beeld van hoge resolutie.

・De hoogwaardige meerlaagse coating zorgt over het gehele zichtbare bereik voor een hoge lichttransmissie. De subtiele kleuren van de nachtelijke sterrenhemel worden zo natuurgetrouw en scherp weergegeven.

・Voor een helderder beeld wordt gebruikgemaakt van Abbe-Koenig-prisma’s die een totale reflectie op alle oppervlakken en een hoge transmissiewaarde hebben.

・De coating met fasecorrectie op de dakkant (Dach)-oppervlakken van Abbe-Koenig-prisma’s voorkomt faseverschuivingen in het licht dat in de prisma’s wordt gereflecteerd, wat zorgt voor contrastrijke beelden met een hoge resolutie.

・De optiek is zodanig slim ontworpen dat een supergrote beeldhoek wordt gepaard aan een grote oogafstand. Ook brildragers hebben daardoor volop plezier van de uitzonderlijk grote beeldhoek.

・Voor alle lenzen en prisma’s wordt glas gebruikt dat vrij is van lood en arsenicum.

・Draai- en schuifbare rubberen oogschelpen met zes klikinstellingen maken het gemakkelijk om de juiste oogafstand in te stellen.

・Dioptrie-instelring met markeringen voor het eenvoudig aanpassen van instellingen.

・Waterbestendige structuur die niet negatief wordt beïnvloed door onderdompeling in water tot 5 meter diep gedurende 10 minuten (onder testomstandigheden van Nikon. Niet bedoeld voor gebruik onder water).

・Voorzien van een luchtdichte structuur en een met stikstof gevulde body. Hierdoor wordt zelfs bij grote temperatuursveranderingen voorkomen dat het optische systeem binnenin beslaat. Ook schimmelvorming wordt zo tegengegaan.

・Dankzij het gebruik van een magnesiumlegering voor de body is de kijker robuust en licht genoeg voor kijken uit de hand.

・55-mm filter (P=0,75) kan op het objectief worden bevestigd.

・Wordt geleverd met een exclusieve statiefadapter (TRA-4) waarmee de kijker op een statief kan worden bevestigd.

Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.