219568 100mil lens logo en 83eb24 original 1469546845

Totale productie NIKKOR-objectieven voor Nikon-camera's met verwisselbare objectieven bereikt 100 miljoen

Nikon maakt vandaag bekend dat de totale productie van NIKKOR-objectieven* voor Nikon-camera's met verwisselbare objectieven in juni 2016 de honderd miljoen heeft bereikt.

De geschiedenis van NIKKOR, Nikon's merk voor camera objectieven, begon in 1932 met de registratie van het NIKKOR handelsmerk door Nikon (toen nog Nippon Kogaku K.K.). Als snel daarop volgde in 1933 de introductie van de Aero-Nikkor aerial cameraobjectieven. In 1959 bracht Nikon de Nikon F SLR camera uit en de eerste NIKKOR-objectieven voor Nikon spiegelreflexcamera's, waaronder de NIKKOR-S Auto 5cm f/2.

De naam NIKKOR is ontstaan door toevoeging van de 'r' aan 'Nikko', de westerse afkorting van Nippon Kogaku K.K., de oorspronkelijke naam die werd gebruikt toen het bedrijf werd opgericht. Destijds was het toevoegen van een 'r' aan de merknaam gebruikelijk bij de naamgeving van objectieven.

Nikon's assortiment objectieven voor camera's met verwisselbare objectieven bestaat momenteel uit meer dan 90 soorten objectieven, waaronder ultragroothoek- tot superteleobjectieven, fisheye-objectieven, zoomobjectieven, micro-objectieven en PC-E-objectieven die geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen. Daarnaast zijn er 1 NIKKOR-objectieven voor geavanceerde camera's met verwisselbare objectieven.

De Nikon F mount wordt al door Nikon gebruikt voor spiegelreflexcamera’s en camera’s met verwisselbare objectieven sinds de introductie van de Nikon F in 1959. In zijn lange historie heeft de F mount zich constant aangepast aan de laatste technologische ontwikkelingen, zoals op het gebied van het bedienen van het diafragma en de autofocus. Nikon zal dit blijven doen om zo support voor de meest recente digitale camera’s en objectieven te kunnen blijven garanderen.  

 

Nikon blijft ook investeren in het onderzoek en de ontwikkeling van de evaluatie van optische prestaties. In 2013 introduceerde Nikon OPTIA*2, een meetapparaat dat alle soorten aberraties*3 in verwisselbare objectieven voor camera's kan meten die ontstaan bij cameraobjectieven. Nikon ontwikkelde tegelijkertijd een speciale beeldsimulator, die gebruikt wordt met OPTIA.

 

De speciale beeldsimulator (software) biedt in de ontwerpfase een waarheidsgetrouw simulatie van het fotograferen met prototype objectieven. Dit zorgt bij het ontwikkelen van nieuwe objectieven niet alleen voor een grotere controle over de resolutie, maar ook over de verschillende eigenschappen van individuele lenzen zoals het bokeh, de reproductie van texturen en de scherptediepte.

 

Eén van de objectieven waarbij voor de ontwikkeling gebruik is gemaakt van OPTIA is de nieuwe AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Dit objectief staat voor het design concept "three-dimensional high-fidelity" (superieure reproductie van karakteristieken), met een natuurgetrouwe reproductie van driedimensionale objecten op een tweedimensionale foto. Het zorgt voor foto’s met een natuurlijke diepte waarbij het hoofdonderwerp indrukwekkend is weergegeven, terwijl tegelijkertijd een prachtig bokeh wordt gecreëerd dat geleidelijk verandert naarmate de afstand tot het focuspunt toeneemt.

 

Nikon heeft wereldwijd de website www.nikkor.com geïntroduceerd met een breed en fascinerend aanbod van  NIKKOR content, waaronder foto’s en video’s gemaakt met NIKKOR-objectieven, interviews met ontwerpers van objectieven en nog veel meer.

 

* Verwisselbare objectieven voor SLR-camera's van Nikon en Nikon 1, geavanceerde camera's met verwisselbare objectieven

*2 Optical Performance and Total Image Analyzer

*3 Aberratie ontstaat wanneer licht vanaf een punt van een object niet opnieuw samenkomt in één punt nadat het licht door een optisch systeem is gegaan, waardoor in het beeld een “bleed” of “blur” ontstaat. Aberratie kan er ook voor zorgen dat het beeld van een object vervormd raakt.

Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon France SAS, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.