Nieuwe firmware update voor verbeterde prestaties Nikon D5

28 JUNI 2016, AMSTERDAM
Samenvatting
Nikon heeft een nieuwe firmware gelanceerd, C: Ver. 1.10, die zorgt voor een uitbreiding van de functionaliteiten van het Nikon FX-formaat vlaggenschip, de D5. Deze firmware biedt een enorme upgrade voor de prestaties van de camera met vier belangrijke verbeteringen. Het verlengt de maximale opnametijd voor video, waaronder opnames in 4K UHD, terwijl ook drie handige nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd zoals flikkerreductie voor stilfotografie. Als aanvulling zijn ook nog additionele updates* toegevoegd aan de nieuwe firmware.

Langere video-opnamen in 4K
Wanneer video-opnamen worden gemaakt met de D5, is het nu ook mogelijk om gedurende 29 minuten en 59 seconden onafgebroken te blijven filmen, ongeacht het beeldformaat, de beeldsnelheid en de beeldkwaliteit — en daar valt ook filmen in 4K UHD (3840 × 2160) onder. Hiervoor was de maximale opnametijd voor 4K UHD beperkt tot 3 minuten. Video’s worden opgeslagen in maximaal acht files van elk 4 GB.

Elektronische VR voor video
De D5 biedt nu ook een elektronische vibratiereductie (VR) functionaliteit voor video-opnamen gemaakt in FX- en DX-formaat*2 (voor HD en full-HD*3 video-opnamen). Dit vermindert cameratrillingen in horizontale, verticale richtingen en bij het maken van draaibewegingen (lengteas objectief). Deze functionaliteit is handig bij het filmen zonder stabilisatiehulpmiddelen zoals met een statief en wanneer tijd en locatie het onmogelijk maken om hier gebruik van te maken. Wanneer deze functie wordt gebruikt in combinatie met NIKKOR’s vibratiereductie technologie (VR op de objectieven), dan is het effect nog duidelijker zichtbaar.

Flikkerreductie
Om de variaties van belichting te minimaliseren bij aanwezigheid van bijvoorbeeld straatverlichting in de opname, bevat de D5 nu een flikkerreductie functie in het Foto-Opnamemenu*4. Met de functie flikkerreductie ingeschakeld, detecteert de camera de piekhelderheid en wordt automatisch de timing van de ontspanknop iets verschoven, wat zorgt voor stabielere opnames en verbeterde kleurweergave bij stilfotografie.

9-punts dynamisch veld-AF
Met Dynamish veld-AF (9pt) kan worden scherp gesteld op een onderwerp, zelfs als het even het geselecteerde primaire focuspunt verlaat, door gebruik te maken van informatie uit de omliggende punten*5. Als aanvulling op de bestaande 25-, 72- en 153-punts AF-opties biedt de D5 nu ook dynamisch veld-AF met 9 punten, zodat op nog kleinere gebieden van een bewegend onderwerp kan worden scherp gesteld.


* Details over "additionele updates" zijn te vinden op de firmware download pagina (Nikon Download Center).

*2 Beeldveld zal iets kleiner zijn.

*3 Niet beschikbaar met 1920 × 1080 uitsnede instellingen

*4 Tijdens het fotograferen via de zoeker (behalve wanneer u opnamen maakt met de spiegel omhoog).

*5 In dynamisch veld-AF met 9, 25 of 72 punten kan het aantal scherpstelpunten dat daadwerkelijk wordt gebruikt minder zijn dan 9, 25 of 72, afhankelijk van het geselecteerde primaire focuspunt.

Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon France SAS, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.