Nikon European Film Festival 2015 binnenkort van start

Tweede editie van Nikon’s wedstrijd voor korte films, mede mogelijk gemaakt door onafhankelijke filmorganisatie Raindance en Asif Kapadia

29 SEPTEMBER 2015
Samenvatting
Vandaag kondigt Nikon de terugkeer aan van het Nikon European Film Festival. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met Raindance en regisseur Asif Kapadia, dit jaar tevens juryvoorzitter. Deze wedstrijd daagt filmliefhebbers en professionals uit om een korte film van maximaal 140 seconden te maken met het thema 'Everyday Moments'. Inzendingen kunnen online worden ingediend van 13 oktober 2015 tot 15 januari 2016.

Het Nikon European Film Festival wordt voor de tweede keer gehouden en bouwt voort op het creatieve thema van vorig jaar ‘Een ander perspectief’. Filmmakers wordt gevraagd films in te sturen die een dagelijks moment transformeren tot een origineel en boeiend verhaal. De uitdaging bestaat uit het alledaagse met een nieuwe blik te bekijken en op een frisse manier te presenteren. Succesvolle inzendingen zijn de inzendingen die de magie of de gewoonheid van het dagelijkse leven veranderen in iets bijzonders op het scherm.

Ook deze keer worden prijzen uitgereikt in de categorieën 'Best Narrative', voor het beste verhaal verteld vanuit een uniek perspectief, en 'Technical Excellence', voor het meest creatieve gebruik van materiaal. De Grand Prix, die vorig jaar werd gewonnen door regisseur Jagjeet Singh voor ‘Voiceless – Stop the Bullies’, wordt uitgereikt aan een inzending die op beide gebieden uitblinkt. Er worden ook prijzen uitgereikt voor ‘Best Student Entry’ en de ‘People’s Choice’, waarvan de laatste is gebaseerd op individuele ‘likes’ en deelacties op de Nikon Film Festival Hub.

Alle prijzen worden beoordeeld door een jury van experts, voorgezeten door Asif Kapadia, de bekroonde filmmaker achter de recente, hooggewaardeerde documentaire ‘Amy’ (2015) en de film ‘Senna’ (2010), die een BAFTA heeft gewonnen. Kapadia is ook de schrijver en regisseur van verschillende korte films, waaronder ‘The Sheep Thief’ (1997), dat de tweede prijs won in de Cinéfondation-wedstrijd, onderdeel van het Cannes Film Festival. Daarnaast zal de internationaal geprezen fotograaf en filmmaker Pieter ten Hoopen dit jaar naast Asif zitting nemen in de jury.

Dirk Jasper, Manager Professional Products bij Nikon Europe: “We zijn verheugd dat we voor de tweede keer het Nikon European Film Festival kunnen organiseren, waarin filmmakers in heel Europa opnieuw de kans krijgen om hun creatieve visie voor het voetlicht te brengen. Vorig jaar ontvingen we honderden geweldige inzendingen en waren we zeer onder de indruk van de kwaliteit ervan. We kijken ernaar uit te ontdekken hoe inzenders omgaan met het nieuwe thema ‘Everyday Moments’. We zijn ervan overtuigd dat dit thema een nieuw scala aan creatieve mogelijkheden biedt en inzenders uitdaagt om een uniek verhaal te vertellen op basis van dagelijkse gebeurtenissen die eenvoudig over het hoofd kunnen worden gezien.”

Asif Kapadia, juryvoorzitter voor het Nikon European Film Festival: “Nu moderne technologie meer mensen dan ooit tevoren helpt hun ambities als filmmaker waar te maken, is dit een interessant initiatief om aan deel te nemen. Wedstrijden als deze zijn ook belangrijk bij het ontdekken van opkomende talenten en helpen deze hun bekendheid te vergroten. Ik begon als maker van korte films en maak ze nog steeds tussen speelfilms door. Korte films zijn een geweldige manier om ideeën en technieken te testen en samen te werken met nieuwe partners. Als juryvoorzitter verheug ik me er vooral op te zien hoe inzenders zich onderscheiden en hun ambitie en technische capaciteiten vertonen binnen de speelduur van 140 seconden.”

Raindance, de toonaangevende organisatie voor onafhankelijke films en voor het tweede achtereenvolgende jaar partner van het Nikon European Film Festival, voegt opnieuw aanzienlijke expertise en ervaring toe aan de wedstrijd. Elliot Grove, filmproducent en oprichter van het Raindance Film Festival: “Het thema van dit jaar, ‘Everyday Moments’ vereist het niveau van observatievermogen dat goede vertellers en filmmakers horen te bezitten. Kijk goed genoeg en je vindt magie in het ‘alledaagse’. Het thema is met opzet eenvoudig en direct. Het is bedoeld om deelnemers aan te moedigen hun eigen verhalen te vertellen, in hun eigen stijl. Ik verheug me erop te zien wat wordt ingezonden en om opnieuw met Nikon te werken. Nikon moedigt filmmakers actief aan om geweldige films te maken en heeft een rijke geschiedenis op het gebied van beeldproductie.”

Categorieën en prijzen

De winnaar van de Grand Prix die wordt gekozen door de jury, ontvangt een Nikon D810 en een volledig verzorgde reis van een week naar het Cannes Film Festival in mei 2016 als de bijzondere introducé van Raindance om te netwerken. De twee winnaars van de subcategorieën 'Best Narrative' en 'Technical Excellence' ontvangen ieder een Nikon D750 en 3.000 euro aan prijzengeld en de winnaar van 'Best Student Entry' ontvangt een Nikon D750-filmkit en 2.000 euro aan prijzengeld. De filmmaker die de ‘People’s Choice’-prijs wint, ontvangt een Nikon D750-filmkit om toekomstige projecten mee vast te leggen.

Toelatingscriteria

  • Alle deelnemers moeten zich registreren voordat zij hun film uploaden
  • Films moeten Engels gesproken zijn of Engelse ondertiteling bevatten
  • Films mogen niet langer dan 140 seconden en niet korter dan 30 seconden zijn
  • Alle films moeten zijn opgenomen in HD-indeling
  • Eén film per deelnemer
  • Inzendingen mogen al zijn ingezonden voor andere festivals, maar mogen daar geen winnaar zijn geweest
  • Deelname is mogelijk voor alle leeftijden, maar deelnemers jonger dan 16 jaar moeten op verzoek schriftelijke toestemming tonen
  • De films kunnen met elk apparaat worden gefilmd
  • Alle winnaars tekenen een gebruiksrechtenovereenkomst
  • Alle deelnemers dienen akkoord te gaan met de voorwaarden met betrekking tot inhoudsbeperkingen (bijvoorbeeld seksuele scènes, geweld, religie, handelsmerken, criminaliteit enzovoort)
Deelnemers moeten ingezetene zijn van de Europese Unie, de Europese Economische Regio, Albanië, Andorra, Armenië, Bosnia en Herzegovina, Israël, Kazachstan, Kirgizië, Macedonië, Moldavië, Monaco, Montenegro, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Turkije, Turkmenistan, Vaticaanstad, Wit-Rusland, of Zwitserland, om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd.


Opmerkingen voor redacteuren

Voor meer informatie: https://www.nikonfilmfestival.com/

Winnaars van het 2014 Nikon European Film Festival

Grand Prix - ‘Voiceless – Stop the Bullies’ van Jagjeet Singh, VK

Best Narrative - ‘Frame of Reference’ van Joel Jonsson en Christian Gardo, Zweden

Technical Excellence - ‘Powerless’ van Martin Taube, Zweden

Best Student Entry - ‘L’amour’ van Camille Van Wessem, Tsjechië

People’s Choice - ‘Greenwoodo’ van Marko Kovac, Servië

Citaten
"We zijn verheugd dat we voor de tweede keer het Nikon European Film Festival kunnen organiseren, waarin filmmakers in heel Europa opnieuw de kans krijgen om hun creatieve visie voor het voetlicht te brengen. Vorig jaar ontvingen we honderden geweldige inzendingen en waren we zeer onder de indruk van de kwaliteit ervan. We kijken ernaar uit te ontdekken hoe inzenders omgaan met het nieuwe thema ‘Everyday Moments’. We zijn ervan overtuigd dat dit thema een nieuw scala aan creatieve mogelijkheden biedt en inzenders uitdaagt om een uniek verhaal te vertellen op basis van dagelijkse gebeurtenissen die eenvoudig over het hoofd kunnen worden gezien." Dirk Jasper, Manager Professional Products bij Nikon Europe
"Nu moderne technologie meer mensen dan ooit tevoren helpt hun ambities als filmmaker waar te maken, is dit een interessant initiatief om aan deel te nemen. Wedstrijden als deze zijn ook belangrijk bij het ontdekken van opkomende talenten en helpen deze hun bekendheid te vergroten. Ik begon als maker van korte films en maak ze nog steeds tussen speelfilms door. Korte films zijn een geweldige manier om ideeën en technieken te testen en samen te werken met nieuwe partners. Als juryvoorzitter verheug ik me er vooral op te zien hoe inzenders zich onderscheiden en hun ambitie en technische capaciteiten vertonen binnen de speelduur van 140 seconden." Asif Kapadia, juryvoorzitter voor het Nikon European Film Festival
"Het thema van dit jaar, ‘Everyday Moments’ vereist het niveau van observatievermogen dat goede vertellers en filmmakers horen te bezitten. Kijk goed genoeg en je vindt magie in het ‘alledaagse’. Het thema is met opzet eenvoudig en direct. Het is bedoeld om deelnemers aan te moedigen hun eigen verhalen te vertellen, in hun eigen stijl. Ik verheug me erop te zien wat wordt ingezonden en om opnieuw met Nikon te werken. Nikon moedigt filmmakers actief aan om geweldige films te maken en heeft een rijke geschiedenis op het gebied van beeldproductie." Elliot Grove, filmproducent en oprichter van het Raindance Film Festival
Afbeeldingen
Video's
Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon France SAS, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.