Nikon laat bewijs zien van 'Een foto zegt meer dan duizend woorden'

Fotografen geven een moderne draai aan sprookjes, verteld in niet meer dan vier foto's

Nikon heeft drie unieke en opvallende fotografen gevraagd om het gezegde 'een foto zegt meer dan duizend woorden' te testen. Het fotoproject laat moderne versies zien van drie klassieke sprookjes en vertelt elk verhaal in slechts vier frames met de Nikon D5500.

In de serie #PicWorth1000Words geven de bekroonde fotografen uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië een nieuwe kijk op de verhalen van De kleine zeemeermin, Roodkapje en Sneeuwwitje.

Cristina de Middel ging als eerste de uitdaging aan. Haar voorliefde voor het combineren van feit en fictie is te zien in haar gebruik van SPAM e-mails om een visuele weergave te maken van de denkbeeldige afzenders. In haar moderne hervertelling van het sprookje De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen verplaatst ze het verhaal naar Mexico. Ze heeft in Mexico kennisgemaakt met de lokale traditie omtrent debutanten, die een interessante parallel heeft met de zeemeermin van Andersen.

“Ik wilde laten zien hoe je ambitieuze fotografie kunt maken zonder een groot budget, wanneer je een eenvoudig maar sterk thema gebruikt. Ik heb persoonlijk fascinerende overgangsrituelen bijgewoond in Mexico en deze deden mij direct denken aan het klassieke verhaal over de eerste liefde in De kleine zeemeermin.„ Cristina de Middel

De Italiaanse fotograaf Dan Bannino heeft een andere aanpak. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn afbeeldingen van diëten van beroemdheden in de stijl van schilderijen van de oude meesters. Hij gebruikt dezelfde inspiratie uit de stijl van schilders uit de vijftiende eeuw in zijn nieuwe weergave van de versie van Sneeuwwitje van de gebroeders Grimm uit 1812.

“De eenvoudige onschuld van het verhaal van Assepoester maakt dat het nog steeds relevant is, net als klassieke kunstwerken steeds belangrijker worden met elke nieuwe generatie die ervan geniet. Met deze serie hoop ik opkomende creatieve talenten aan te moedigen kunst opnieuw te laten zien en op hun eigen manier te interpreteren. Dankzij digitale fotografie is dit eenvoudiger dan ooit.„ Dan Bannino

Sandro Giordano geeft een nieuwe gedurfde draai aan Roodkapje, die in zijn hervertelling worstelt met de prestatiedruk van tegenwoordig. 

“Geweldige fotografie zet mensen aan het denken en zorgt dat ze erover praten. Een bekend verhaal op een nieuwe manier benaderen met opvallende beelden helpt ons te realiseren hoe krachtig onze verbeelding kan zijn.„ Sandro Giordano

De serie met sprookjes in vier beelden is te zien op http://www.nikonlife.eu/events/1000-words. Elke fotoserie laat een sprookje zien vanuit een nieuwe hoek. Net zoals de Nikon D5500-camera die beschikt over een kantelbaar touchscreen waarmee meer creatieve mogelijkheden worden geboden.

“Meer mensen dan ooit tevoren begrijpen welk genot fotografie kan brengen, dankzij recente technologische innovatie. We inspireren juist deze mensen die een stap verder willen gaan met het visueel vertellen van hun verhalen. Dit fantasierijke project met stapsgewijze hulp van de beste fotografen over hoe camera's zoals de krachtige Nikon D5500 optimaal kunnen worden gebruikt, zal hier zeker aan bijdragen. „ Jordi Brinkman, European Product Manager voor Nikon

Alle gegevens over de fotografen, hun respectieve projecten en hun tips zijn te vinden op http://www.nikonlife.eu/events/1000-words. Iedreeen kan ook deelnemen aan het gesprek via Twitter op #PicWorth1000Words of via de Facebook-pagina van Nikon op www.facebook.com/nikon.

- EINDE-

  • Alle foto's zijn gemaakt op een Nikon D5500. Met deze lichte, krachtige en slanke D-SLR-camera met vertrouwde touchscreenbediening kunt u uw fotografische mogelijkheden beter benutten.
  • Of u nu snelle bewegingen fotografeert of opnamen maakt bij weinig licht, de D5500 stelt u nooit teleur. Zelfs wanneer uw foto's groot worden afgedrukt of wanneer uw films op een groot scherm worden weergegeven, weerspiegelen ze kristalhelder de wereld zoals u die ziet.
  • Het kantelbare touchscreen biedt een intuïtieve bediening en dankzij ingebouwde Wi-Fi kunt u uw foto's van hoge kwaliteit gemakkelijk delen via een smartapparaat. Deze D-SLR-camera is uitzonderlijk goed draagbaar en gemakkelijk te hanteren en brengt perfectie binnen handbereik.

http://www.europe-nikon.com/en_GB/product/digital-cameras/slr/consumer/d5500
Download PDF
Download PDF
Over Nikon Nederland

Nikon Nederland, Branch Office van Nikon France SAS, is operationeel sinds 1 augustus 2006 en gevestigd in Amsterdam.